Hlavní obsah

Demonstranti v Řecku rabují obchody

ATÉNY

V Řecku v pondělí již třetí den pokračovaly nepokoje a demonstrace, které vyprovokoval sobotní kontroverzní zásah policie proti řádění mladých radikálů, při němž byl zastřelen patnáctiletý mladík. Večer začaly skupiny radikální mládeže rabovat desítky obchodů v centru severořecké Soluně a také v Aténách.

Článek

Rabování začalo po dvou velkých demonstracích na protest proti sobotnímu kontroverznímu zásahu policie v Aténách, které svolala levicová opozice a na nichž se sešlo na 5000 lidí. Radikálové, kteří se od demonstrací oddělili již v jejich průběhu a podpalovali popelnice, házeli zápalné lahve a rozbíjeli výklady, rabovali zejména obchody s oblečením a klenoty.

Při útoku dvacítky mladých radikálů na policejní stanoviště v Soluni utrpěl zranění jeden policista. Již odpoledne v Soluni vyrazily do ulic desítky studentů, kteří převraceli popelnice, zapalovali je a na policii házeli zápalné bomby. Policie proti demonstrantům použila slzný plyn.

V Aténách, kde velký průvod zamířil na náměstí Syntagma, se rovněž oddělily skupinky radikálů, kteří rozbíjeli výlohy a podpalovali popelnice. Policie proti nim podle televize použila slzný plyn. Mladí zakuklenci se rovněž zmocnili vozu hasičů, s nímž se pokusili způsobit požár. Na náměstí Syntagma radikální demonstranti zapálili vánoční výzdobu včetně obřího vánočního stromu. Odpolední demonstraci asi 300 extremistů v Aténách policie s použitím slzného plynu již dříve rozehnala.

Nepokoje se přenesly i za hranice

Násilnosti zasáhly o víkendu kromě Atén a Soluně i další města, hlášeny byly i z Kréty a Korfu. Tisíce demonstrantů se střetly s policií, ničily domy, auta, obchody, banky. Zraněny byly desítky lidí.

Na Rhodosu v pondělí tisícovka osob demonstrovala před místním policejním ředitelstvím. Skupina lidí pak zaútočila zápalnými lahvemi proti policistům, kteří odpověděli slzným plynem. V násilnosti se změnila i demonstrace v malém městě Trikala v centru Řecka, kde byla zablokována železniční doprava a při střetech s demonstranty byli lehce zraněni tři policisté.

Podle řecké agentury ANA se demonstrovalo rovněž v Makedonii na severu země, v Trácii na severovýchodě, v Thesálii ve středním Řecku a na velkých ostrovech v Egejském moři. V kyperské Nikósii policie zatkla dva studenty.

Asi čtyřicítka mladých lidí s anarchistickými transparenty protestovala před řeckým velvyslanectvím v Londýně. Tři osoby byly zadrženy pro narušování veřejného pořádku. Rovněž u řeckého generálního konzulátu v Berlíně demonstrovala skupina mladých Řeků. Asi patnácti z nich se podařilo proniknout do budovy a konzulát po osm hodin okupovali.

V souvislosti se sobotní střelbou do demonstrantů byli podle agentury Reuters obviněni dva policisté, jeden z vraždy a druhý jako spolupachatel. Střílející policista se hájil, že vystřelil jen varovné výstřely do vzduchu, ale očití svědci tvrdí, že mířil přímo na oběť. Zastřelený chlapec byl jedním ze skupiny výrostků, kteří házeli na policejní auta kameny a údajně i zápalné lahve.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám