Hlavní obsah

Tálibán postupuje, už působí na třech čtvrtinách území Afghánistánu

KÁBUL

Podle Mezinárodní rady pro bezpečnost a rozvoj (ICOS) se rozšiřuje území, na kterém v Afghánistánu působí radikální hnutí Tálibán. Nyní je trvale přítomen na 72 procentech rozlohy země. Rada varovala, že Tálibán může nyní působit i v Kábulu, i když to centrální vláda odmítá.

Foto: Stringer, Reuters

Článek

„Ze čtyř cest do Kábulu jsou nyní tři postiženy aktivitou Tálibánu,“ tvrdí rada s tím, že u metropole Tálibán buduje své základny, z nichž by mohl podnikat útoky. Podle rady se radikálnímu hnutí v Afghánistánu daří: „Jeho šíření vypovídá o tom, že vojenská, politická a ekonomická strategie Tálibánu je nyní úspěšnější, než je tomu na západě.“

"Tálibán je nyní trvale přítomen na 72 procentech afghánského území," píše ve své zprávě ICOS, dříve známá jako Senlis, přičemž trvalá přítomnost podle ní znamená minimálně jeden povstalecký útok týdně v dané oblasti v průběhu celého roku. ICOS ve své zprávě konstatuje, že od loňska vzrostlo zmíněné číslo o 18 procent.

Vláda a NATO zprávu odmítají

Afghánská vláda zprávu rady odmítá s tím, že údaje o Tálibánu nevyhodnocuje správně, protože v řadě případů jde jen o sporadické teroristické útoky, které neznamenají automaticky trvalou přítomnost hnutí.

Zprávu odmítlo i velení mezinárodních sil ISAF. "Nepovažujeme čísla v této zprávě ani trochu za důvěryhodná," sdělil mluvčí NATO James Appathurai. "Tálibán je přítomen pouze na jihu a východě Afghánistánu, což je méně než polovina afghánského území," dodal. Podle Appathuraie Tálibán "neovládá žádné oblasti, kde jsou afghánští a mezinárodní vojáci. Když tálibové vidí takovouto hlídku, jednoduše utečou. Takže myšlenka, že Tálibán kontroluje rozsáhlá území, je prostě nemožná," říká.

Podle reportéra BBC v Afghánistánu Iana Pannella je sice zpráva kontroverzní, ale není pochyb o tom, že násilí v zemi narůstá a přibývá oblastí se vzbouřenci, kteří se nyní blíží ke Kábulu. V bojích letos zahynulo nejméně 4000 lidí, z nichž asi třetina byli civilisté, píše agentura Reuters s odvoláním na zdroje OSN.

Zpráva rady přitom není ojedinělá. Když v létě několik desítek tálibů uprchlo z vězení a načas ovládli vesnice kolem Kandaháru, Senlis uvedl, že bojovníci Tálibánu v případě velkého útoku sil ISAF nebo amerických vojáků opouštějí své zbraně a vydávají se za civilisty.

Mulla Umar vydal po letech první prohlášení

O narůstajících aktivitách Tálibánu svědčí i fakt, že po letech mlčení poprvé promluvil jeho hledaný vůdce mulla Muhammad Umar. Varoval, že násilí v zemi poroste, a vyzval zahraniční jednotky, aby Afghánistán opustily. Podle mluvčího americké armády Grega Juliana ale jeho projev svědčí jen o obavách Tálibánu z posilování amerických vojsk.

Zpráva byla zveřejněna v době, kdy se plánuje schůzka členů afghánské vlády s umírněnými představiteli Tálibánu v Dubaji. Washington je jí nakloněn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám