Hlavní obsah

Obama slibuje Íránu "cukr a bič"

– WASHINGTON

Vítěz amerických prezidentských voleb Barack Obama chce po převzetí úřadu nabídnout Íránu "cukr a bič", aby ho přiměl vzdát se jeho sporného jaderného programu. Ve vztazích s Ruskem "začít od nuly". Řekl to v neděli v rozhovoru pro americkou televizi NBC.

Foto: Scott Olson, Reuters

Nově zvolený prezident USA Barack Obama

Článek

Obama chce vůči Íránu uplatnit "tvrdou, ale přímou diplomacii". Za nepřijatelný označil íránský jaderný program, který podle Západu směřuje k získání jaderné zbraně, a také íránskou podporu radikálním islámským hnutím, jako je Hamás v Palestině nebo Hizballáh v Libanonu.

Íránu prý nabídne "sérii cukrů a bičů", aby změnil jeho kalkulování a způsob fungování. Do položky "cukrů" zařadil hospodářské a obchodní pobídky, do položky "bičů" další utužení mezinárodních sankcí vůči Teheránu, zvlášť ve spolupráci s jeho velkými obchodními partnery Ruskem, Čínou a Indií.

"Jsme připraveni přímo mluvit s Íránci a dát jim jasně na výběr, zda chtějí, aby to bylo snadné, nebo aby to bylo tvrdé," prohlásil Obama. Spojené státy a Írán neudržují styky už skoro třicet let.

S Ruskem začít "od nuly"

"Myslím, že je pro nás důležité, abychom ve vztazích s Ruskem začali od nuly," řekl a dodal, že se chce setkat se svým ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem a s předsedou vlády Vladimirem Putinem. "Chceme s nimi spolupracovat v oblastech, kde je to možné," prohlásil také a konkrétně zmínil nešíření jaderných zbraní a boj proti terorismu.

Obama ale zároveň řekl, že ruská role v konfliktu s Gruzií kvůli Jižní Osetii a jeho "hrozebný postoj" k sousedním zemím je v rozporu s mezinárodními normami. "Musíme (Rusům) poslat jasné poselství - musejí se zdržet zastrašování sousedů," prohlásil příští americký prezident, který se úřadu ujme 20. ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám