Hlavní obsah

Paroubek: ODS skutečnou změnu nechce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA/PRAHA
Aktualizováno

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v neděli krátce poté, co dostal zprávu o zvolení Mirka Topolánka předsedou ODS, prohlásil, že očekával výraznější Topolánkovo vítězství nad Pavlem Bémem. Znovuzvolení Mirka Topolánka pak označil za důkaz, že ODS není ochotna provést skutečnou změnu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

"Pokud vím, tak to bylo 60 ku 40. Když já jsem dostal šedesát procent hlasů, tak se říkalo, že to není žádný slavný výsledek. Očekával jsem horší výsledek Pavla Béma, takže se přiznám, že mne to spíše překvapilo,“ řekl Paroubek na setkání s novináři během krajské konference ČSSD v Ostravě.

"Řeknu otevřeně, že ČSSD to nijak zvlášť nevadí," dodal poté v Otázkách Václava Moravce v České televizi s tím, že ODS není ochotná provést změnu.

ODS teď mohou opouštět možná tisíce členů, míní Paroubek

"Je otázka, co bude teď následovat. Možná ODS opustí desítky, stovky, možná tisíce členů, kteří tak budou následovat kroky Václava Klause. Podstatné ale je, jaký vliv bude mít kongres na poslanecký klub ODS, to uvidíme příští týden,“ dodal Paroubek.

"Vláda pod vedením Mirka Topolánka se už před časem stala vládou menšinovou. Pokud dojde k nějaké havárii u nějakého významného zákona a ten vládě neprojde, tak se podle toho budou muset chovat, a to by pak otevřelo cestu k předčasným volbám do Poslanecké sněmovny,“ dodal Paroubek.

Šéfové stran Topolánkovi pogratulovali

Předsedové parlamentních stran Topolánkovi ke znovuzvolení pogratulovali. Šéfové koaličních lidovců a zelených pak jeho obhájení funkce přivítali.

Podle Jiřího Čunka (KDU-ČSL) to bude znamenat pokračování určitého trendu. České předsednictví v EU i celosvětová hospodářská krize se dá podle něj lépe zvládnout s těmi, kteří se na tyto problémy dlouhodobě připravují - tedy se současnou vládou.

Totéž si myslí i Martin Bursík (SZ). "Pro stabilitu země a českého předsednictví je velmi podstatné, že Mirek Topolánek zvítězil," řekl v ČT. Zdůraznil, že Topolánek Béma na kongresu ODS porazil "rozdílem třídy". Topolánkův projev prý ukázal, že jde o velmi silného lídra, který je zároveň schopen sebereflexe - přiznat si chyby a pojmenovat je.

Topolánkovi v ČT poblahopřál i předseda komunistů Vojtěch Filip. Uvedl, že z pohledu KSČM se toho příliš nemění. Znovuzvolenému předsedovi ODS popřál, aby byl větší realista a aby místo formy politiky zdůrazňoval její obsah. "Primitivní antikomunismus si Česká republika nezaslouží," prohlásil.

Anketa

Prospěje podle vás ODS znovuzvolení Mirka Topolánka do čela strany?
Ano
17,1 %
Ne
82,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 26580 čtenářů.

Reklama

Související články

Topolánek: Klausovo sbohem ODS je logické

Předseda ODS Mirek Topolánek v reakci na rozhodnutí Václava Klause zpřetrhat vazby s občanskými demokraty a vzdát se titulu čestného předsedy ODS v sobotu...

Výběr článků

Načítám