Hlavní obsah

Topolánek: Klausovo sbohem ODS je logické

Právo, Novinky, ČTK, gö, ner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda ODS Mirek Topolánek v reakci na rozhodnutí Václava Klause zpřetrhat vazby s občanskými demokraty a vzdát se titulu čestného předsedy ODS v sobotu uvedl, že je považuje za logické. Podle Topolánka to pomůže jak nezávislosti prezidentova úřadu, tak ODS, která tím možná "osvobodí".

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus na kongresu ODS poté, co oznámil, že se vzdává titulu čestného předsedy strany.

Článek

"Nicméně mne to ne úplně těší, nemám pocit, že by ODS v tuto chvíli byla nadšená z toho, co udělal. Nemám ani pocit, že by ji to nějak poškodilo," řekl Topolánek novinářům ve foyer pražského hotelu Clarion, kde od pátku občanští demokraté jednají.

Klaus, který v posledních týdnech Topolánka a jeho koaliční vládu tvrdě kritizoval, se v sobotu na kongresu vzdal čestného předsednictví, neboť má prý problém se identifikovat se s celou řadou postojů největší vládní strany.

Premiér o prezidentově rozhodnutí prý dopředu nevěděl. "Ale ty poslední týdny napovídaly, že dojde k nějakému takovému kroku, takže mne to vůbec nepřekvapilo," poznamenal Topolánek. Zdůraznil také, že vztahy Hradu a vlády zůstanou profesionální, protože emoce do politiky nepatří.

Topolánkův vyzyvatel v boji o nejvyšší stranickou funkci, první místopředseda ODS a pražský primátor Pavel Bém, označil ve svém dnešním projevu na sjezdu Klausovo rozhodnutí za překvapivé.

Čunek i Bursík hodnotí Klause zdrženlivě

"Já jsem přesvědčen, že Václav Klaus je natolik svůj, že žádný rozdíl nebude dělat," odpověděl předseda KDU-ČSL Jiří Čunek na otázku, zda prezidentovo přerušení vztahu s ODS nějak ovlivní komunikaci vlády a hlavy státu.

Šéf Strany zelených Martin Bursík poznamenal, že na Klausův krok vlastně ani nemá názor. "Nepovažuji to za nic velmi významného. Mám-li to nějak hodnotit, tak si myslím, že to spíše ODS prospěje a pana prezidenta by to mohlo posunout kousek k nadstranické pozici," dodal předseda nejmenší strany vládní koalice.

Paroubek: Klaus už musel být ODS zhnusen

"Je to pozoruhodné gesto," uvedl šéf ČSSD Jiří Paroubek. Prezident podle něj dnes ví, že neměl být čestným předsedou ODS při výkonu mandátu prezidenta.

Občanští demokraté podle Paroubka vděčí Klausovi za vítězství v parlamentních volbách. "To byl hlavní soupeř ČSSD," zdůraznil.

Klaus svým rozhodnutím vzdát se čestného předsednictví ODS potvrdil odchod této strany od jakéhokoli prvku ideovosti. Občanští demokraté se podle něj definitivně mění na stranu partikulárních zájmů a lobbistických skupin. Úkolem předsedy ODS je moderovat tyto zájmy. "Já věřím tomu, že Václav Klaus z takovéhoto způsobu a typu politiky musí být zhnusen," uzavřel Paroubek.

Šéf KSČM Vojtěch Filip souhlasí s prezidentem, že ODS není stranou idejí nýbrž stranou lobbistickou. V části ODS se podle něj projevují i fašizující tendence směřující až k likvidaci protivníků. Klausovo rozhodnutí vzdát se čestného předsednictví ODS považuje za jeden z impulsů, který povede k rozkolu občanských demokratů. Filip je přesvědčen, že část občanských demokratů založí novou stranu.

Reklama

Výběr článků

Načítám