Hlavní obsah

Topolánek se omluvil za podíl na neúspěchu ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéf ODS Mirek Topolánek zahájil sobotní část 19. kongresu ODS v pražských Vysočanech proslovem, v němž řekl, že za chyby strany z posledních let přijímá díl osobní zodpovědnosti. Za prohrou v senátních a krajských volbách podle něj stojí nejednotnost, nesrozumitelnost a nevěrohodnost strany.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předseda ODS Mirek Topolánek při úvodním projevu na volebním kongresu ODS

Článek

Topolánek ve svém projevu vyjmenoval příčiny neúspěchu ODS. Podle něj byla chyba, že se on a jeho kolegové věnovali z 90 procent práci a z méně než deseti procent její propagaci. Občanští demokraté proto podle něj nedokázali vzdorovat "vyhlazovací mediální kampani ČSSD".

"Byli jsme tým, měli jsme srozumitelný pravicový program, dokázali jsme oslovit i ty, kteří nás nikdy před tím nevolili. A měli jsme osobnosti, které po zkorumpované, prázdné socialistické osmiletce reprezentovali pozitivní program," zdůvodnil Topolánek volební vítězství ODS v posledních šesti letech.

Voliči od ODS očekávali příliš mnoho

"Přišli jsme o opoziční bonus právě v době, kdy končila konjunktura, ochota k reformám padla na bod mrazu. K tomu se přidaly obavy ze zdražování," uvedl. Strana podle něj ze střednědobého hlediska špatně vyhodnotila vítězství 2002 a 2006. "Šlo o netypické vítězství v zemi, kde má levice převahu," konstatoval.

A doplnil, že občanští demokraté přecenili robustnost vítězství v parlamentních volbách a podcenili potřebu vysvětlovat. "Měli jsme občany daleko razantněji seznámit s reálným stavem země, ekonomiky, který jsme zdědili," řekl s tím, že voliči měli vůči ODS nadměrná očekávání.

"Náš vítězný étos - reformy jsme rozmělnili koaličním kompromisem a boj s korupcí nechali na papíře. Lidi došli k závěru, že jsme stejní jako oranžoví," zdůraznil. Přiznal, že stát není tak malý a efektivní, ani tak silný, jak ho ODS voličům slibovala.

Říjnové hlasování podle něj ovlivnila začínající světová finanční krize, chyby ale udělala hlavně ODS. K volební prohře přispěl podle svých slov i Topolánek sám tím, že nedokázal oddělit své soukromé problémy od pracovních a často jednal jako člověk, nikoli jako předseda ODS.

"Možná udělám jednu chybu, kterou politik standardně dělat nemá. Já se za své chyby omlouvám," řekl Topolánek s tím, že jediným případem, za který nepřebírá zodpovědnost, je "neuvěřitelný příběh s diktafonem a vířivkou" v narážce na aféru stranického rebela Vlastimila Tlustého.

"Já se ptám Vlastíka Tlustého, Honzy Schwippela a Jury Ranince, jaký prospěch má z jejich chování ODS. Rebelové bez příčiny jsou atraktivní leda na stříbrném plátně," obrátil se na stranické rebely.

Reklama

Výběr článků

Načítám