Hlavní obsah

Hrad zveřejnil záznam Klausovy třaskavé schůzky s europoslanci

– PRAHA • Aktualizováno

Hrad v pátek učinil neobvyklý krok, když zveřejnil záznam schůzky prezidenta Václava Klause a delegace Evropského parlamentu (EP). Výroky některých jejích členů vedoucí Klausovy kanceláře Jiří Weigl po jednání ostře kritizoval a označil je za provokaci. Záznam mimo jiné přibližuje slovní přestřelku mezi šéfem frakce evropských zelených Danielem Cohn-Benditem a hlavou českého státu.

Foto: David W Cerny, Reuters

Prezident Václav Klaus vítá šéfa EP Hanse-Gerta Pötteringa.

Článek

K lisabonské smlouvě Cohn-Bendit Klausovi například řekl: "Vaše názory na ni mě nezajímají, chci vědět, co uděláte, až ji schválí česká sněmovna a Senát. Budete respektovat demokratickou vůli zástupců lidu? Budete to muset podepsat."

Cohn-Bendit podle záznamu také chtěl, aby mu Klaus vysvětlil míru svého přátelství s irským odpůrcem lisabonské smlouvy Declanem Ganleym: "Jak se můžete scházet s člověkem, o němž není jasné, kdo ho platí? Ve vaší funkci se s ním nemáte co scházet. Je to muž, jehož finance pocházejí z problematických zdrojů a chce je nyní použít na financování své volební kampaně do EP."

Klaus byl výroky Cohn-Bendita zjevně konsternován. "Musím říci, že tímto stylem a tónem se mnou za šest let zde nikdo dosud nemluvil. Tady nejste na pařížských barikádách. Domníval jsem se, že tyto způsoby pro nás skončily před 19 lety. Vidím, že jsem se mýlil. Já bych se vás nedovolil ptát, z čeho jsou financovány aktivity zelených. Pokud vám jde o racionální diskusi v té půlhodině, kterou na jednání máme, dejte, pane předsedo, prosím, slovo dalšímu," řekl.

Předseda Evropského parlamentu (EP) a šéf delegace Hans-Gert Pöttering však Klausovi nevyhověl. "Ne, my máme času dost. Můj kolega bude pokračovat, protože každý z poslanců se vás bude ptát, na co bude chtít," řekl. Na to reagoval Klaus: "To je neuvěřitelné, něco takového jsem ještě nezažil." "Protože jste tady ještě neměl mě," opáčil Cohn-Bendit.

Urazil jste irský lid, vyčetl Klausovi irský poslanec

Irský poslanec Crowley uvedl, že setkáním s Ganleym v Dublinu Klaus "nehorázně urazil irský lid".

Klaus na to odpověděl, že největší urážkou vůči irským voličům je nerespektování toho, jak v červnovém referendu hlasovali o lisabonské smlouvě. "Já jsem se v Irsku setkal s někým, kdo zastává většinový názor v zemi, vy, pane Crowley, zastáváte názor, který je v Irsku minoritní," oponoval Klaus.

"Vy mně nebudete říkat, jaký názor mají Irové. To já jako Ir vím nejlépe," reagoval Crowley. Irové v referendu odmítli lisabonskou smlouvu, proti níž brojí i Klaus. Irská vláda nyní zkoumá, jak tento krok zvrátit.

Pöttering v závěru schůzky prezidentovi řekl, že považuje za nepřijatelné, aby Klaus europoslance srovnával s bývalým Sovětským svazem. Prezident prohlásil, že to nedělal. "Slovo Sovětský svaz jsem nevyslovil. Řekl jsem, že takovou atmosféru a styl jednání jako dnes jsem za uplynulých 19 let v ČR opravdu nezažil," uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám