Hlavní obsah

VIDEO: "Kdo chce jít jinudy, ať jde," zahájil Topolánek kongres ODS

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, ada, nig

Sebevědomým projevem předsedy strany a premiéra Mirka Topolánka začal v pátek v pražském hotelu Clarion dlouho očekávaný kongres ODS. Ten má zvolit nové stranické vedení a sjednotit rozhádanou stranu po debaklu v krajských a senátních volbách. Topolánek vyzval k jednotě strany a rebely ve vlastních řadách vyzval, ať raději odejdou.

Článek

"Kdo bude chtít jít po cestě jiné, ať jde,“ prohlásil Topolánek po začátku kongresu, který obstarala zpěvem české hymny operní pěvkyně Eva Urbanová.

Topolánek svými slovy zjevně narážel na úvahy prezidenta Václava Klause, jehož projev pro dnešní dopoledne je napjatě očekáván. Klaus již dal najevo, že by mohl podpořit vznik jiné pravicové strany.

"Taky doufám, že budou diskutovat především ti, kteří v ODS chtějí zůstat i po tomto kongresu, a ne naopak,“ naznačil Topolánek, kudy by se podle jeho představ měla ubírat debata.

Jeho slova byla teprve rozcvičkou či předehrou před sobotní debatou i nedělní volbou nového vedení ODS, do jejíhož čela kandidují Topolánek a Pavel Bém.

:. Pavel Bém na kongresu ODSfoto: Právo/Milan Malíček

Zabraňme tunelování ODS, vyzýval Topolánek

"Měli bychom zabránit pokusům o tunelování ODS. Protiústavním krokům. Rozbití programu,“ varoval dále předseda a předznamenal tak například očekávanou bouřlivou debatu o osudu Lisabonské smlouvy. Někteří delegáti totiž žádají, aby kongres poslance a senátory zavázal, jak mají o smlouvě hlasovat.

Strana by podle Topolánka také měla najít i mechanismy, jak se zbavit lidí, kteří ji dělají ostudu. "Měli bychom zabránit provokacím těch, kteří chtějí ODS poškodit. Kteří chtějí pouze využít naší diskuse pro získání vlastní publicity.“ Nepřímo tak mířil ke skupině rebelů kolem Vlastimila Tlustého.

Varoval, že ODS neumí řešit vnitřní problémy. "Musíme si přestat lhát. Musíme se bránit křivým nařčením a razantně řešit ta oprávněná. Musíme bořit mýty, především o sobě. Chybí nám věrohodnost,“ zvolal Topolánek.

Předseda nastolil pět kongresových cílů. Jde o:

– analýzu příčin volební prohry

– změnu stanov umožňující jednotu strany

– přijmout krátkodobou taktiku a střednědobá řešení umožňující vítězství v dalších volbách

– stanovit dlouhodobou strategii, která ODS zajistí silnou pozici na pravici

– vybrat krizového manažera a tým, který změny dokáže zajistit.

Nové stranické vedení by pak podle Topolánka měla táhnout za jeden provaz, což straně poslední dva roky chybělo.

"Věřím, že vyjdeme z této nelehké situace posílení, jednotní, odhodlaní a s jasnou vizí, že se rozjedeme do regionů znovu jako tým,“ prohlásil předseda. Připustil, že některé otázky mají jen špatné a horší odpovědi.

:. Mirek Topolánek při projevu na kongresu ODS.

foto: Právo/Milan Malíček

Topolánek při svém vystoupení působil vyrovnaně a státnicky, hovořil bez papíru za pomoci moderního čtecího zařízení, známého z projevů amerických prezidentů.

Ještě před zahájením kongresu se sešla stranická výkonná rada. Podle dostupných informací někteří členové zvažovali, zda by část kongresu neměla být neveřejná, a to kvůli diskusi o Lisabonské smlouvě a o příčinách volebního debaklu. Nakonec ale takový návrh nezazněl a nejužší vedení se spíše věnovalo organizačním otázkám.

Změna stanov, která by umožnila zbavit se Tlustého, neprošla

Topolánkovým krátkým vystoupením doprovázeným vlažným potleskem pak skončila klidná část rokování a na řadu přišlo výbušné téma změny stanov. Topolánkovi odpůrci z řad pražských a středočeských občanských demokratů nakonec neprosadili zkrácení volebního období stranického vedení ze současných dvou let na jeden rok.

:. Anketa nezi účastníky kongresu ODS k možnosti předčasných voleb

Občanští demokraté nepřijali na vysočanském kongresu ani návrhy, které měly umožnit vyloučit ze stranických řad člena, který se výrazně provinil proti usnesením. Návrh, který by řešil spory sněmovního klubu a předsednictva strany s rebelem Vlastimilem Tlustým, přednesl poslanec Marek Benda hned ve dvou verzích. Ani jedna z nich hlasováním neprošla, a to výraznou většinou.

Reklama

Výběr článků

Načítám