Hlavní obsah

Za atentátem v Bombaji stála pákistánská rozvědka, tvrdí Indie

Právo, Novinky, ČTK, aš, vpl, Hindu
DILLÍ
Aktualizováno

Podle Indie byla do atentátu v Bombaji zapletena pákistánská tajná služba ISI. Uvedly to v pátek indické deníky s tím, že tomu napovídají i důkazy získané americkými agenty FBI.

Foto: Reuters

Voják se spouští z vrtulníku na střechu židovského centra v Bombaji.

Článek

„Vazby na ISI je jasná a zřejmá,“ uvedl list Times Of India s odkazem na indickou tajnou službu. Další podrobnosti přinesl deník Hindu, který s odvolání na výslech jediného přeživšího atentátníka, že skupina byla cvičena na základnách militantní islámské organizace Laškare tajjaba.

„Jména lidí, kteří je vedli a cvičili, i místa kde prodělali výcvik, stejně jako část jejich komunikace po internetu vede k adresám a jménům, které dříve používala ISI,“ uvedl zdroj vyšetřovatelů pro Hindu.

Podle agentury Reuters k těmto odhalení přispěla i FBI, která s vyšetřováním pomáhá, nebylo však uvedeno čím ani jak podstatný je její podíl na těchto objevech.

Prozkoumání SIM karet z telefonů teroristů ale ukázalo, že jim pomáhal i člověk z Bangladéše. Uvedla to CNN s odkazem na vyšetřovatele. Podle expertů by ani Laškare tajjaba nezvládla sama operaci takového rozsahu. Teroristé museli mít mnoho pomocníků v oblasti, kde se pohybovali a působili.

Vztahy s Pákistánem drhnou

Indie se navíc stěžuje na špatnou spolupráci s pákistánskými úřady, které slíbily pomoc. Země je stále přesvědčena, že pákistánská vláda do akce zapletena nebyla, ale její zpravodajci by považovali za překvapivé, kdyby by ISI mohla vedla tak rozsáhlou operaci, aniž by o tom armáda nevěděla.

Pákistánský prezident Ásif Alí Zardárí obvinění odmítl, nicméně přislíbil, že jeho země zasáhne proti jakékoliv skupině, která se na útocích v Bombaji podílela, a zajistí, že pákistánské území nebude využíváno pro přípravu dalších podobných akcí.

Indické zdroje zdůrazňují, že problémem je současná nejednotnost Pákistánu, zejména oblasti u hranic s Afghánistánem. Islamábádská vláda nemá ale pod kontrolou ani části Balúčistánu. Právě tam se nacházejí přístavy muslimských radikálních bojovníků.

Policie selhala a měla špatné vybavení

Atentát v Bombaji si vyžádál životy 171 lidí, včetně 26 cizinců. Přes dvě stě osob bylo zraněno. Nový indický ministr vnitra Palaniappan Čidambaram, který po útocích nahradil ve funkci Šivradž Pátila, přiznal, že při atentátech selhala bezpečnostní opatření: "Udělali jsme chyby. Nyní se snažím udělat maximum pro to, abychom příčiny těchto selhání vyřešili a abychom zlepšili účinnost bezpečnostních systémů v celé zemi," řekl Čidambaram.

Problémem bylo i špatné vybavení policistů, kterých při akci zahynulo 16. Mnohým  chyběly při operacích neprůstřelné vesty, takže jen používali přilby a chrániče těla původně určené k zásahům proti demonstrantům. A ohroženi byli i ti, kteří neprůstřelné vesty měli, protože nedokázaly nositele ochránit přes střelbou z automatů AK-47. Byť neprošly testy, policie je nakoupila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám