Hlavní obsah

Vložte do vánočního aranžmá svůj nápad, trendy nejsou dogma

Trendy pro vánoční aranžmá nejsou podle floristy Luboše Dobrovolného žádné dogma, spíše doporučení. Musejí se především hodit do interiéru a atmosféry domova. Vedle stále kralující červené, která se letos prosazuje do dětských motivů, jsou trendem i bílá nostalgie, návrat do přírody nebo dravý styl Las Vegas s barevnými a svítivými efekty.

Foto: Profimedia.cz

Příjemně u vánočních dekorací působí přírodní materiály a světlé slavnostní barvy.

Článek

Nejrůznější vánoční aranžmá předvedl známý květinář budoucím zahradníkům a aranžérům školy v Třešti na Jihlavsku. Vykouzlil ledovou vánoční kytici z bílých růží, několik veselých věnců z mechu, obtočených nejrůznějšími barevnými materiály, na které přilepil stříbrné kalíšky se svíčkami v podobě postaviček, ale také velkou dekoraci do hal z bambusu, březové kůry, janovce a lístků ginka.

Smetanová nostalgie

"V nostalgickém trendu se pracuje s bílou barvou a odstíny smetanové, důraz se dává na strukturu materiálu, pracuje se s leskem, s matem i třeba s ozdůbkami s plyšovým povrchem. To je taková hodně decentní, krásná záležitost," řekl Dobrovolný.

:.Červená je stále tradiční vánoční barvou a s přírodními materiály je krásně kombinovatelná.foto: Profimedia

Dalším setrvávajícím vánočním trendem je "návrat do přírody". Při aranžmá se použije to, "co nás cvrnkne při procházce do klobouku", uvedl. Použít se tedy dá cokoli, co lidé najdou v lese, třeba větvičky porostlé lišejníkem, bukvice, šišky, choroše, k tomu se dodají svíčky ze včelího vosku nebo smetanové či zelené. Ozdob se přidává střídmě. Neobvyklé doplňky dodají vazbě osobitou pečeť, vysvětlil.

Ti, co bydlí v moderních interiérech plných dlažeb, kovu a skla, se mohou směle pustit do vánočních aranžmá ve stylu Las Vegas. Pracovat mohou s odvážnými stříbrnými a lesklými efekty, s dominující fialovou, modrou, růžovou i černou barvou, která loni vyvolávala hodně diskusí, popsal.

Vánoční živé květiny

Pokud chce někdo použít ve vánoční výzdobě živé květiny, do teplých bytů se hodí třeba znovuobjevené bílé karafiáty anebo luxusní orchideje, které dlouho vydrží a dodají bytu slavnostní atmosféru.

Podle zkušeností Dobrovolného se do zájmu lidí dostává spíše celý advent než samotný Štědrý den, kdy mnozí míří na hory anebo do Thajska k moři. V domácnostech se neobjevuje už jen tradiční adventní věnec, ale různé adventní reminiscence - třeba čtyři vedle sebe postavené hranaté květináče ozdobené chvojím, drobným ovocem, hvězdičkami a kulatými svíčkami.

Reklama

Výběr článků

Načítám