Hlavní obsah

Odborníci očekávají krach další velké banky

Novinky, toh
Aktualizováno

Pád další velké banky by nebyl žádným překvapením. Alespoň to o vývoji současné globální finanční krize tvrdí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Ve středu o tom informoval Forbes.

Článek

"OECD i Mezinárodní měnový fond by nebyl překvapen, kdyby padla nějaká další banka,“ řekl náměstek generálního ředitele OECD Pier Carlo Padoan na středeční konferenci v Římě.

Dodal, že svět čelí pasti likvidity. Podle Padoana i přes to, že do ekonomik se pumpují peníze a přijímají se nejrůznější opatření, trhy zůstávají v depresi.

Světu hrozí deflace

OECD hovořila mimo jiné o deflaci, která může poškodit světovou ekonomiku. "Hrozba deflace by měla být brána vážně vzhledem k rychlému pádu cen surovin a k faktu, že recese přinese nižší poptávku,“ řekl Padoan.

Deflace
Dochází k ní jen velice zřídka a je opakem inflace - jedná se o pokles cenové hladiny. Ten je způsoben nízkou poptávkou, tedy absence peněz na trhu v kombinaci s vysokou nabídkou tlačí na ceny zboží. Deflace je velice nevýhodná pro prodejce i výrobce.

Finanční krize naplno začala na začátku září, kdy americká vláda musela zachránit dva největší hypoteční ústavy v zemi Fannie Mae a Freddie Mac. Ty totiž spravují téměř polovinu hypotečního trhu v USA.

Následně zkrachovala také banka Lehman Brothers a zestátněn musel být například i pojišťovací gigant AIG. S trvajícími problémy na finančních i akciových trzích se obávaná krize doslova přelila ze Spojených států do Evropy. Například jen v Belgii musely být zestátněny bankovní domy Dexia a Fortis.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám