Hlavní obsah

Ekonomika USA je už rok v recesi, tvrdí odborníci

Americká ekonomika se nachází v recesi, která trvá od konce minulého roku, tedy již téměř celý rok. Oznámil to Národní úřad pro ekonomický výzkum (NBER), jehož výbor akademických ekonomů je v USA arbitrem určujícím trvání recesí.

Foto: Robert Kalfus/Pool , Reuters

Za osm let vlády prezidenta George Bushe tak došlo ke dvěma recesím, tu první však Bush zdědil od svého předchůdce Billa Clintona.

Článek

Výbor NBER po páteční konzultaci dospěl k závěru, že období ekonomického růstu, které trvalo 73 měsíců od listopadu 2001, skončilo v prosinci 2007, kdy začala recese. Panel ekonomů nesleduje jen vývoj hrubého domácího produktu, ale celé spektrum klíčových ekonomických ukazatelů.

Běžnou, avšak laickou definicí recese je pokles HDP ve dvou za sebou následujících čtvrtletích a z tohoto hlediska by USA ještě v recesi nebyly. V posledním loňském čtvrtletí sice skutečně zaznamenaly pokles HDP o 0,2 procenta, po něm však přišel růst nejprve o 0,9 procenta a ve druhém čtvrtletí, kdy ekonomiku podpořil vládní balík daňových slev, dokonce o 2,8 procenta. Až ve třetím čtvrtletí se objevil opět pokles v tempu 0,5 procenta.

Dvě recese za vlády Bushe

Jedním ze zásadních ukazatelů, které ekonomové NBER sledují, je zaměstnanost. Ta podle statistických údajů klesá v USA od ledna.

Za osm let vlády prezidenta George Bushe tak došlo ke dvěma recesím, tu první však Bush zdědil od svého předchůdce Billa Clintona. Původně se uvádělo, že předchozí recese začala v březnu 2001, pozdější statistiky však ukázaly, že ekonomický propad nastal již ve třetím čtvrtletí roku 2000.

Impulz k současné recesi vzešel z krize na realitním trhu, který v minulých letech zažíval přehnaně silný vzestup. Realitní krize vedla jak k útlumu ekonomiky, tak ke globální finanční krizi, která ekonomiku definitivně srazila do kolen. Mnozí ekonomové se domnívají, že nynější pokles největší ekonomiky světa bude trvat do poloviny příštího roku a současná recese bude nejhlubší od recese let 1981-82.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám