Hlavní obsah

USA Indii před útoky v Bombaji dvakrát varovaly

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/BOMBAJ

Spojené státy varovaly indickou vládu před možným útokem na Bombaj. Informovala o tom v úterý stanice CNN. Varování přišlo nejméně měsíc před masakrem, který ve městě minulý týden na tři dny rozpoutala skupina mužů ozbrojená samopaly a granáty.

Článek

Stanice se odvolává na zdroj z rozvědky. Ta indickou stranu varovala, že Bombaji hrozí útok skupiny, která by do země mohla vniknout po vodě. Indická strana to CNN potvrdila, Američané prý Indy varovali dokonce dvakrát. V městské oblasti byla na týden posílena bezpečnostní opatření.

To už potvrdil i provozovatel hotelu Tádž Mahál, který byl jedním z luxusních míst, které teroristé oblehli. Ratan Tata řekl, že opatření byla odvolána krátce před útoky. Podle něj by ovšem ani ona tragédii nezabránila. Útočníci například nešli hlavním vchodem s detektorem kovů, nýbrž použili zadní dveře.

Skupina bombajských rybářů potvrdila, že ve středu večer, kdy byl teror rozpoután, viděla ozbrojence, jak se naloďují a směřují k městu. Policejní zdroje zase CNN potvrdily, že byla nalezena opuštěná loď, jíž předtím někdo unesl. Na palubě byly navigační přístroje a mobilními telefony. Čtyři členové posádky jsou nezvěstní, kapitána našli se spoutanýma rukama a podřezaným hrdlem.

Pákistánská stopa

Indie se domnívá, že útoky byly koordinovány z Pákistánu. Hlavní podezření spadá na Dávúda Ibrahima, jenž se údajně skrývá v Karáčí. Skupina prý navíc prošla výcvikem u islámské organizace Laškare tajjaba, kterou pákistánské úřady zakázaly v roce 2002 po útoku na indický parlament, jenž obě země přivedl na pokraj války.

Podle CNN se z mobilů nalezených na opouštěné lodi volalo do Pákistánu a afghánského Džalálabádu.

Indie v úterý Pákistán požádala, aby jí vydal dvacet osob podezřelých z terorismu.

Podle indických úřadů si útoky na deseti místech v Bombaji vyžádaly 179 mrtvých. Většina obětí byla z hotelů Oberoi a Tádž Mahál. Mezi oběťmi jsou i cizinci, nejvíc Američané, Izraelci a Britové. Žádný Čech k újmě nepřišel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám