Hlavní obsah

Demostranti končí blokádu thajských letišť, turisté se začnou vracet ve čtvrtek

– BANGKOK • Aktualizováno
Novinky, BBC, rei

Thajská opozice se rozhodla ukončit blokádu letišt. Její protest skončí ve středu v 10 hodin ráno místního času (4:00 SELČ). Od čtvrta by se mohli začít vracet domů turisté, kteří kvůli protestům v Thajsku uvázli. Demonstranti se rozhodli ukončit protest poté, co v úterý ústavní soud zakázal stranu premiéra Somčaje Vongsavata.

Foto: Stringer, Reuters

Thajský premiér Somčaj Vonsavat

Článek

Strana lidové moci (PPP) má být rozpuštěna a její vedoucí činitelé mají pětiletý zákaz angažování se v politice, oznámila agentura Reuters. Důvodem jsou podvody při volbách v roce 2007, rozhodl devítičlenný soud.

Na to zareagovali protivládní demonstranti, kteří už dva týdny blokují dvě bangkokská letiště. "Lidová aliance pro demokracii souhlasila s ukončením protestů po kampani trvající 182 dny," uvedl Sondhi Limthjongkui, který patří k vedení strany. Ta po celou tu dobu požadovala demisi premiéra a vypsání nových voleb.

Podle představitele letiště, kterého citovala BBC, by první letadla s turisty mohla z Thajska odlétnout už ve čtvrtek. Původně vedení letiště tvrdilo, že potrvá několik týdnů, než bude provoz obnoven.

Rozhodnutí soudu de facto znamená konec vlády. Většině členů PPP zastoupených v parlamentu může ale poslanecký mandát zůstat a oni mohou po založení nové strany sestavit vládu novou, což také plánují. Pět ostatních vládních stran je v tom podpoří.

Opozici vadí vazby premiéra na svrženého předsedu vlády

Současná vládní krize v Thajsku kulminovala počátkem minulého týdne, když stovky demonstrantů obsadily parlament a opět i sídlo premiéra. Vláda se pak dočasně přestěhovala na bangkokské letiště a poté, co také to bylo obsazeno, odletěla na sever země.

Krize má ale hlubší kořeny. Demonstranti současného premiéra viní z korupce a napojení na expremiéra Tchaksina Šinavatru, jehož je švagrem a který byl donucen po puči z roku 2006 utéci. V říjnu thajský soud Šinavatru odsoudil ke dvěma letům vězení.

Nynější nepokoje se táhnou už od srpna, kdy odstoupil vicepremiér Čavalit Jongčajut. Demonstranti mimo jiné dlouhodobě okupovali zahradu u sídla premiéra. Teprve blokáda bangkokských letišť Savarnabhumi i Don Muangale přinesla úspěch. Thajsko ztratilo příjem z turistického ruchu.

Bomba zabíjela na obsazeném letišti v Bangkoku Zdroj: ČTK

Strach z násilí a puče

Rozhodnutí ústavního soudu přišlo na poslední chvíli. Hrozilo nebezpečí, že protesty se zvrhnou v násilí, i když se policisté rozhodli nepoužít sílu. U letiště Don Muangale v pondělí ráno vybuchla nálož a zranila nejméně třináct lidí. V úterý ráno se scénář opakoval. Zřejmě exploze granátu zabila nejméně jednoho demonstranta a dalších 22 zranila. Panovaly i obavy z puče.

Vojenské letiště nestačilo

Tisíce turistů se mezitím přesouvají na další vojenské letiště Utapao, které ale nemá vybavenou infrastrukturu a jeho jedna ranvej nestačí aktuálním potřebám. Vzemi uvízlo na 100 000 turistů. Jen některým se dlouhých peripetiích daří ze země dostat. Je mezi nimi asi pět set Čechů.

Reportáž novinářů z Práva z Thajska:První šanci na návrat nám slibují až o víkendu

Thajsko

Thajsko navštíví podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur 17 tisíc Čechů ročně. Je tak pro Čechy spolu s Kubou a Spojenými arabskými emiráty jednou ze tří nejpopulárnějších exotických dovolenkových destinací.

Letiště Suvarnabhumi

Je hlavním mezinárodním leteckým uzlem. Bylo otevřeno v září 2006 a je nejrušnějším letištěm v Asii. Nachází se na něm také nejvyšší řídící věž a třetí největší terminálová budova na světě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám