Hlavní obsah

V Zimbabwe se vzbouřili vojáci, v hlavním městě neteče voda

Novinky, rei
HARARE

V hlavním městě Zimbabwe Harare se vzbouřily asi čtyři desítky vojáků, kteří před místní bankou nevydrželi stát ve frontě čekající na výběr hotovosti. Několik civilistů se k nim přidalo. Nespokojence rozháněla policie slzným plynem. V Harare navíc nemají vodu a dál se šíří cholera.

Foto: Philimon Bulawayo, Reuters

Zimbabwe je bez prostředků a šíří se tam cholera.

Článek

Britská stanice BBC informovala, že vojáci čekali celý den. Pak se dali do rabování obchodů a napadli i několik kolemjdoucích, než policie dostala situaci pod kontrolu.

Zpráva koincidovala s reportážemi o odpojení hlavního města od dodávek vody. Voda v Harare není, protože schází prostředky na její čištění. Nejmenovaný činitel řekl listu The Herald, že se očekávají dodávky chemikálií z Jihoafrické republiky.

Kontaminovaná voda pomáhá šířit choleru, která na Zimbabwany dolehla. V posledních měsících jí podlehlo nejméně 425 lidí a přes 11 tisíc dalších se nakazilo. Je to nejhorší vlna za posledních osm let.

Mezinárodní organizace varovaly, že počet nakažených raketově stoupá a mohl by se ještě dramatičtěji zvýšit v období dešťů. V zemi, kde inflace v červenci dosahovala 231 000 000 procent, chybí lékařská péče a lidé umírají doma bez pomoci. Vláda prezidenta Roberta Mugabeho tvrdí, že situaci zavinily sankce ze strany Západu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám