Hlavní obsah

Terorista v Bombaji prchal ve škodovce a pak hrál mrtvého

Právo, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOMBAJ

Pouze jednoho z teroristů, kteří minulý týden vraždili v Bombaji, se podařilo dopadnout živého. Jednadvacetiletý Pákistánec Azav Amir Kasab byl zadržen v noci na pátek, když s dalším z teroristů uváděným jako Ismail ukradli vůz značky Škoda a po masakru v sídle židovského chasidského hnutí Chabad Lubavič prchali z města.

Foto: Jayatha Shaw , Reuters

Komando na střeše a balkónech židovského centra, kde Pákistánec vraždil.

Článek

„Kolem půlnoci na čtvrtek jsme dostali rozkaz postavit silniční zátaras, protože podezřelý vůz Škoda se snažil dostat z okolí Nariman Housu (sídlo Chabad Lubavič). Po nějaké době jsme si škodovky všimli a dali signál, aby zastavila,“ líčil deníku Times of India policista Baškar Kadam.

Auto značky Škoda Laura, což je ve skutečnosti modifikovaná Octavia vyráběná v Indii, zastavilo asi 40 nebo 50 metrů od zátarasu. Policisté vyzvali posádku, aby zhasla reflektory. „Odmítli to udělat. Místo toho ostříkli vodou přední sklo a zapnuli stěrače. Nevěděli jsme, kdo je vevnitř. Náhle auto popojelo a znovu zastavilo. Otevřely se přední levé dveře a za nimi se kryl muž, který je měl jako štít. Pak po nás začal pálit,“ popsal dramatické chvíle policista.

K palbě se přidal druhý muž ve voze, který střílel okénkem. Byl to Azav Amir Kasab, jenž je v některých médiích uváděn jako Adžmal Amir Kamal. S Ismailem se urputně bránili - zastřelili mimo jiné policejního inspektora a těžce zranili velitele protiteroristické jednotky. Po zhruba pětiminutové přestřelce byl jeden z teroristů usmrcen. Osamocený Kasab dostal zásah do ruky, přestal střílet a zhroutil se na silnici.

Když se k němu policisté opatrně přiblížili, předstíral, že je mrtvý. Když se nepatrně pohnul, vrhl se na něj přihlížející dav chodců a začal ho nemilosrdně bít. Tloukli ho vším, co jim přišlo pod ruku, a dokonce mu přerazili o záda několik holí. „Útok byl tak divoký, že se zdálo, že to nemůže přežít,“ napsal deník The Sun.

Reportér australského serveru News.com.au dokonce napsal, že lynčujícímu davu veleli policejní důstojníci. Nakonec ale jeden z nich zakročil a nechal zbitého Kasaba dopravit do nemocnice.

Zde se z krvelačného zabijáka stal beránek. Ačkoli jeho zranění nebylo smrtelné, prosil lékaře o citlivé zacházení. „Prosím, já nechci umřít,“ opakoval.

Jeho chování se ale změnilo po příchodu vyšetřovatelů, kteří okamžitě zahájili výslech. „Ten byl tak intenzívní, že v jednu chvíli prosil policisty a lékaře, aby s ním skoncovali. ,Řekl: Teď už žít nechci',“ napsal server Asianewsnet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám