Hlavní obsah

VIDEO: Topolánek se bojí mé účasti na kongresu ODS, řekl Klaus

PRAHA
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus v pondělí naznačil, že se úřadující šéf strany Mirek Topolánek obává jeho účasti na víkendovém volebním kongresu ODS. Klaus tak reagoval na dotaz novinářů po svém setkání s kanadskou guvernérkou Michaëlle Jeanovou. Řekl také, že se zatím nerozhodl, zda se kongresu zúčastní.

Článek

"Chápu výroky pana Topolánka jako výraz obavy z mé přítomnosti na kongresu," řekl Klaus.

Topolánek o víkendu v televizním diskusním pořadu TV Prima Partie prohlásil, že Klaus podle něj svým přístupem nedokáže způsobit rozklad ODS. "Já v této chvíli si nemyslím, že jeho podpora v ODS i těch jeho názorů, které on prezentuje, je taková, jak se obecně soudí," řekl Topolánek.

Klaus minulý týden naznačil, že by se mohl s ODS rozejít definitivně a podpořit jakousi novou, euroskeptickou stranu. Topolánek na to reagoval prohlášením, že to chápe jako Klausovo odmítnutí účastnit se kongresu.

Topolánek očekává rozhodnutí na poslední chvíli

Premiér Topolánek na pondělní tiskové konferenci po zasedání vlády řekl, že prezidenta na kongres pozval, doposud však prý nedostal "standardní odpověď", jak však připustil, mohla tato mezitím dorazit do hlavní kanceláře strany.

"Z toho, co se děje, usuzuji, že to rozhodnutí padne možná na poslední chvíli," dodal premiér a předseda ODS.

Na víkendovém kongresu nejsilnější vládní strany se bude rozhodovat o novém vedení. O post předsedy se prozatím ucházejí úřadující šéf Topolánek a pražský primátor Pavel Bém.

Reklama

Související články

Klaus uvažuje o odchodu z ODS

Prezident Václav Klaus, který stál na začátku devadesátých u zrodu Občanské demokratické strany, nyní uvažuje o tom, že opustí stranu, jejímž je čestným...

Výběr článků

Načítám