Hlavní obsah

Somálští piráti propustí unesenou loď s tanky

Novinky, BBC,
MOGADIŠU

Somálští piráti se domluvili s ukrajinskými vlastníky unesené lodi Faina, za jakých podmínek ji vrátí. Mluvčí pirátů uvedl, že propuštění lodě je jen „otázkou času“. Dohoda byla velmi důležitá, protože na lodi je vojenský materiál včetně 33 tanků. Loď byla unesena 24. září.

Foto: U.S. Navy Handout, Reuters

Unesená ukrajinská loď Faina

Článek

"Je jen otázkou času a několika technických záležitostí, kdy se loď vrátí na svobodu,“ oznámil francouzské tiskové agentury AFP mluvčí pirátů. Dohodu potvrdil i keňský úředník pro námořní plavbu.

Mluvčí pirátů neuvedl žádné další detaily, například kolik činí výkupné. „Nemohu vám říci, jaké je výkupné, ale mohu říci, že dohody bylo konečně dosaženo.“ Piráti za loď s tanky původně považovali 20 miliónů dolarů.

Faina, unesená 24 září, nyní kotví v somálském přístavu Harardhere, který je jednou ze základen pirátů.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Panovaly velké obavy, že by se tanky mohly dostat do rukou radikálních somálských islamistických skupin, které ovládají jih země a rády by ji celou dobyly, což už se jim jednou skoro povedlo.

Náklad vzbuzoval podezření. Spekulovalo se o tom, že tanky míří do autonomního jižního Súdánu. Nakonec se však ke zbraním přihlásila Keňa.

Zatím není rozhodnuto o osudu tankeru Sirius Star s nákladem ropy za 100 miliónů dolarů, který somálští piráti také unesli. Požadovali za něj 25 miliónů dolarů a pak šli s výší výkupného dolů na 15 miliónů.

Reklama

Související témata:

Související články

Somálští piráti unesli loď plnou tanků

Somálští piráti unesli ve čtvrtek ukrajinskou loď, která přepravovala třicet tanků T-72 a náhradní díly na ně. Zadrželi také 21 námořníků z lodi plující...

Výběr článků

Načítám