Hlavní obsah

Teror v Bombaji: cílem bylo 5 000 mrtvých, hotel měl varovné signály

Novinky, rei
BOMBAJ

Indické 11. září mělo mít až pět tisíc obětí. Vyplývá to z množství munice, které v hotelích a dalších veřejných místech obléhaných od středy večera do soboty rána teroristy našla policie. Oznámil to náměstek šéfministra státu Maháráštra. Ředitel společnosti vlastnící hotel Tádž Mahál řekl, že před útokem byly zaznamenány varovné signály. Tragédii ale zabránit nešlo.

Foto: Arko Datta , Reuters

Hořící hotel Tádž Mahál

Článek

Mezi oběťmi je i šéf jedné z indických bank či sestra bollywoodského herce. Někteří lidé strávili v obléhaných pokojích víc než 48 hodin.

Indické úřady bilanci mrtvých postupně snižují. Nejprve se hovořilo až o 195 mrtvých, pak o 183. Teď se oficiálně uvádí 174 obětí, informovala v neděli agentura AP s tím, že počet obětí se může zvýšit.

Mrtvých rozhodně mohlo být víc. „Měli u sebe množství nábojů, ručních granátů a náloží. Z vyšetřování vyplývá, že plánovali zabít pět tisíc lidí, “ citovala stanice CNN náměstka šéfministra státu Maháráštra R. R. Patila.

Vzhledem k tomu, že teroristů bylo víc než deset, jak se původně odhadovalo, a že útočili na místech plných lidí, jako hotelové lobby, hlavní nádraží nebo kavárna, je štěstím, že za tři dny nezemřelo víc lidí. Platí to, i když vezmeme v potaz přes dvě stě zraněných.

Stopa vede do Pákistánu

Policie rovněž potvrdila napojení teroristů na Pákistán. Úřady už dříve informovaly, že zadržely koordinátora akce. „Chycený terorista je Pákistánec,“ potvrdil státní šéfministr Vilasrao Deshmukh. Anonymní britský bezpečnostní zdroj řekl CNN, že u dvou mrtvých těl, o nichž se úřady domnívají, že byli teroristé, se našly britské dokumenty.

CNN rovněž v sobotu informovala, že se ve vodách u Bombaje našla opuštěná unesená loď, z níž se volalo do Pákistánu a Afghánistánu. Kapitán lodi ležel na palubě se spoutanýma rukama a proříznutým hrdlem, zbytek posádky je nezvěstný.

:. Zničený vestibul hotelu Tádž Mahálfoto: ČTK/AP

Provozovatel Tádž Mahálu: existovaly varovné signály

Jako poslední osvobodila vládní komanda v sobotu ráno hotel Tádž Mahál. Oheň, který teroristé v 105 let staré budově založili, je pod kontrolou. Policie dosud prohledává 565 pokojů a další prostory a zneškodňuje nalezenou munici.

Ratan Tata, šéf společnosti Tata Group, vlastnící hotel Tádž Mahál, řekl, že před útokem existovaly varovné signály a v hotelu byla dokonce před časem zvýšena bezpečnostní opatření. Ta byla odvolána krátce před útoky. Tata dodal, že by ovšem tragédii nezabránila.

Útočníci například nešli hlavním vchodem s detektorem kovů, nýbrž použili zadní dveře. „Věděli, co dělají... Myslím, že první věc, kterou udělali, bylo zastřelení pátracího psa a jeho pána. Vešli přes kuchyni,“ řekl. Jedním z odvolaných opatření byl prý zákaz parkování před hlavním vchodem, o zbylých Tata mluvit nechtěl.

Dva dny čekali na záchranu

Mezi mrtvými je i šéf a spoluzakladatel jedné z indických rychle rostoucích bank, ústavu Yes Bank, sestra bollywoodského herce, reportér předního deníku Times of India a šéf protiteroristické jednotky. Zemřelo také 23 cizinců, většinou Američanů, Britů a Izraelců.

Média také přinášejí desítky příběhů přeživších. Carol Mackoffové a její rodině se stal na víc než dva dny pastí hotelový pokoj v Tádž Mahálu. „Nejdřív jsme slyšeli výstřely a nevěděli jsme, co se děje. Viděli jsme lidi pobíhat naší chodbou a skrze klíčovou dírku zahlédli, že mají v rukou zbraně.“

Pak volali z hotelu, aby uzamkla dveře. Dalších 20 hodin seděli ve tmě. Útočníci prý dvakrát zvonili. „Všechno jsme uzamkli a proti dveřím naskládali kufry. Když se začaly ozývat výbuchy a chodby naplnil kouř, ucpali jsme škvíry kolem dveří ručníky.

Útočníkům bylo pod třicet let. „Byli mladí a všichni měli stejné vesty a červenomodré batohy. Zahlédli jsme hlaveň zbraně. Jeden z nich měl mobil a s někým hovořil nebo ho naváděl.“

Mackoffová si mezitím vyměňovala textové zprávy s americkým konzulátem, od něhož po více než 48 hodinách přišlo přesné udání času, kdy bude čtveřice zachráněna. Pak jí volal plukovník indické armády a řekl heslo, které má zopakovat dorazivším vojákům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám