Hlavní obsah

Castro nabídnul Obamovi schůzku po 50 letech na Guantánamu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVANA

Kubánský prezident Raúl Castro nabídnul svému budoucímu americkému protějšku Baracku Obamovi setkání. Byla by to první schůzka vůdců obou zemí od komunistické revoluce na Kubě v roce 1959. Podle Castra by příhodnou lokalitou byla americká základna Guantánamo na Kubě.

Článek

Výzva byla také vyslovena netradičním způsobem - v rozhovoru s hollywoodským hercem Seanem Pennem, jenž má příští měsíc otisknout americký magazín The Nation. Napsal o tom deník The Times.

Castro nešetřil ironií. Poté, co navrhl Guantánamo, kde se nachází nechvalně proslavená věznice pro lidi podezřelé z terorismu, řekl, že na závěr setkání by mohl Obamovi darovat americkou vlajku ze základny a věznice, kterou se Obama zavázal uzavřít. „Musíme se sejít a začít řešit problémy,“ dodal.

Kubánský vůdce, který de facto převzal prezidentský úřad po svém bratrovi Fidelovi předloni, nabízel americkým představitelům setkání už několikrát. Jde mu hlavně o stabilizaci vzájemných obchodních vztahů a zrušení embarga, které Washigton na Kubu uvalil v roce 1962.

Obamův tým odmítl Castrova slova komentovat. Barack Obama převezme po Georgi Bushovi prezidentský úřad 20. ledna.

Věznice Guantánamo

Věznice na americké základně na Kubě byla zřízena v lednu 2002, kdy sem začali být převáženi především z Afghánistánu lidé podezřelí z terorismu.

Většina vězňů je na Guantánamu držena bez obvinění. Téměř 600 vězňů bylo propuštěno, zhruba 198 jich tam zůstává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám