Hlavní obsah

Vichr v Česku lámal stromy

Právo, Novinky, ČTK, jjí, fal

Varování meteorologů se naplnilo. Hasiči měli kvůli silnému větru plné ruce práce po celém Česku. Nejhorší situace byla na Vysočině, východních a jižních Čechách.

Foto: Petr Eret, ČTK

Článek

Sedmkrát kvůli popadaným stromům na vozovku v důsledku silného větru vyjížděli v noci z pátku na sobotu hasiči na Vysočině. Nejvíc problémů hlásilo Havlíčkobrodsko, kde museli hasiči do terénu pětkrát, naopak zcela klid byl na Jihlavsku a Třebíčsku.

Nejčastěji lámal vichr stromy kolem Světlé nad Sázavou a Ledče nad Sázavou. Krátce po jedenadvacáté hodině odstraňovali světelští hasiči strom před Babicemi, o hodinu a půl později bránil spadlý smrk zcela provozu v Hradební ulici v Ledči nad Sázavou. Necelou hodinu po půlnoci pak popadané smrky zablokovaly komunikaci ze Světlé na Babice. „Jeden ze stromu spadl na osobní automobil. Nikdo nebyl zraněn,“ uvedla k události mluvčí hasičů na Vysočině Petra Musilová.

Ráno před šestou hodinou zaměstnal hasiče v této oblasti ještě strom blokující komunikaci u Ostrova směrem na Pavlov, silnici uvolnili profesionální hasiči z Ledče.

K patnácti větrem poraženým stromům vyjížděli v noci na sobotu a dnes ráno hasiči v Jihočeském kraji. Nevíce silný vítr kácel vzrostlé stromy na Jindřichohradecku a Českobudějovicku. První výjezd zaznamenali hasiči v pátek krátce před 20. hodinou.

„V současné době zasahujeme u tří padlých stromů,“ sdělil Právu v sobotu ráno operační důstojník jihočeských hasičů. Většinou se jednalo o pády stromů na silnice. Zranění ani škody hasiči nezaznamenali. Nárazy větru se podle meteorologů pohybovaly na Jindřichohradecku do 20 m/s.

Hasiči museli v Pardubickém kraji odstraňovat spadlé stromy asi na 15 místech, řekl operační důstojník krajského hasičského sboru. Větve a pády kmenů také způsobily poruchy na elektrickém vedení.

"Nejvíce zásahů kvůli spadlým stromům jsme měli na Orlickoústecku a na Chrudimsku. V Pardubicích vítr utrhl plechy ze střechy obchodního centra Palác Pardubice," uvedl hasičský důstojník.

V Královéhradeckém kraji museli hasiči rozřezat a odklidit stromy spadlé na silnici u Skuhrova nad Bělou a Přepychách na Rychnovsku, další kmeny a větve odklízeli ve Svinarech v Hradci Králové a Třebechovicích pod Orebem. U Přestavlk na Rychnovsku havaroval osobní vůz, který se vyhýbal padajícímu stromu a skončil mimo vozovku. Nehoda se obešla bez zranění.

Asi 30 poruch na vedení nízkého a 10 na vedení vysokého napětí zaznamenali energetici. "Museli jsme opravovat závady u Dobrušky, na Vysočině, dvě poruchy na Skutečsku naši technici ještě odstraňují," řekla mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám