Hlavní obsah

VIDEO: Indická komanda zakročila předčasně, napsal Jerusalem Post

– BOMBAJ • Aktualizováno
Novinky, rei

Indické bezpečnostní síly nezvládly úvodní reakci na teroristické útoky v Bombaji, které v metropoli v pátek pokračovaly třetím dnem. Uvedl to list The Jerusalem Post s odkazem na někdejšího představitele rozvědky. O teroristech toho zůstává málo známo. Zaměřili se ale na západní a židovské cíle, uvedl Izrael.

Foto: Punit Paranjpe , Reuters

Teror sužuje centrum Bombaje od středečního večera.

Článek

Izraelci tvrdí, že indické bezpečnostní síly sice byly dobře připravené, ale na obsazené hotely Tádž Mahál, Oberoi zaútočily předčasně, aniž by věděly víc o povaze útoků, původu a počtu útočníků a rukojmích.

„Vypadá to, že v tomto případě jednotky zahájily palbu hned po příjezdu, namísto aby nejprve dostaly oblast pod kontrolu,“ citoval list Jerusalem Post někdejšího představitele bezpečnostní agentury Shin Bet.

Izraelci měli v pátek jednotku nasazenou u obsazeného židovského centra. Čekali na případné svolení indických sil, že se mohou zapojit do akce na osvobození nejméně devíti izraelských rukojmí. Stanice IBN krátce před 14:00 (SEČ) oznámila, že akce skončila. Policie to ale nepotvrdila. Ve stejnou chvíli navíc budovou otřásla mohutná exploze. V centru zahynuli nejméně pět lidí.

:. Indické komando na střeše židovského centrafoto: Reuters/Punit Paranjpe

Izraelské ministerstvo zahraničí v pátek uvedlo, že militanti nepochybně útočili záměrně na západní a židovské cíle. „Útok na centrum židovské organizace Chabad rozhodně nebyla náhoda, protože se nenachází na hlavní třídě,“ řekl agentuře DPA mluvčí ministerstva Jigal Palmor s tím, že se zásahem indických komand je Izrael spokojen. Většina rukojmích byli Izraelci, včetně ředitele centra, rabbiho a jeho ženy.

Spekulace na spojení s Pákistánem

Útoky byly dobře naplánovány a zřejmě připraveny ve spolupráci se zahraničními skupinami, shodují se odborníci na terorismus. Stanice CNN uvedla podezření indické vlády na napojení na islamisty z pákistánského Karáčí. Vláda už do Bombaje pozvala pákistánské vyšetřovatele. Útočníci byli dobře zásobeni municí a s sebou údajně měli zásoby mandlí, aby jim dlouho vydržely síly.

K útokům, které v indickém hlavním městě začaly ve středu, se přihlásila málo známá fronta Dekánští mudžáhidové. Odborníci jsou vůči jejímu vyjádření opatrní.

Teroristé v Bombaji zaútočili vedle přepychových hotelů a židovského centra také na bombajském hlavním nádraží, v kavárně či restauraci. Celkem byla zasažena desítka míst. Dosavadní bilance je 160 mrtvých a přes 300 zraněných. Mezi oběťmi jsou dvě desítky cizinců - pět Britů, dva Američané, po jednom občané Norska, Španělska, Kanady, Finska, Filipín, Austrálie, Itálie, a Číny. Zemřeli také dva Francouzi a dva občané Ománu.

Devět podezřelých osob policie zatkla. V ulicích metropole je chaos, což dokládala třeba situace před hotelem Tádž Mahál, kde v pátek odpoledne narozdíl od Oberoie stále probíhala osvobozovací akce. Reportérka CNN mohla stát jen pár desítek metrů od budovy, z níž se ozývaly výbuchy.

Časový přehled tragických událostí v BombajiStředaKolem 20:00 večer místního času - K indickým břehům v Bombaji dorazili ve člunech teroristé se zbraněmi. Rozdělili se do několika skupin a vyrazili k cílům útoků. 21:30 (17 hodin SEČ) - První výstřely padly na nádraží Čhatrapatího Šivádžího, kudy denně projdou tisíce cestujících. 22:30 večer - Teroristé zaútočili na čtyřech dalších místech - v budově Nariman House, která je centrem židovské komunity; v restauraci Café Leopold, oblíbené zejména mezi západními turisty; v pětihvězdičkovém hotelovém komplexu Oberoi Trident a dalším luxusním hotelu Tádž Mahál.23:00 večer (18:30 SEČ) - střelba vypukla i u redakce indického deníku Times of India a u nemocnice Cama. Objevují se informace, že teroristé v hotelích zadržují rukojmí, zaměřují se hlavně na osoby s britským a americkým pasem. První zprávy hovoří o 15 mrtvých, později bilance roste až k 80 obětem.Čtvrtek03:00 v noci (22:30 SEČ) - Rozsáhlý požár zachvacuje hotel Tádž Mahal, v hotelích probíhá evakuace. Na ulicích panuje chaos, policie vyzývá obyvatele, aby nevycházeli. Ráno - Bilance obětí stoupá na 101 mrtvých. Z hotelů se ozývá střelba a výbuchy. V okolí obsazených budov se bojuje, agentury informují o 12 zabitých policistech. Mezi zabitými je i velitel bombajské protiteroristické jednotky. Pokračuje evakuace hotelových hostů a k útokům se hlásí dosud málo známá organizace Dekánští mudžáhidé. 16:00 (11:30 SEČ) - Indický premiér Manmóhan Singh vystupuje s projevem, v útocích podle něj mají prsty zahraniční teroristé. Večer - Počet obětí stoupá na 125, zraněny jsou tři stovky osob. Půlnoc - policie osvobozuje osm rukojmí ze židovského centra.PátekRáno - Indické speciální jednotky zahajují útok na židovské centrum, kde teroristé drží nejméně deset Izraelců. Z hotelu Oberoi policisté v průběhu dopoledne evakuují 93 lidí. Dopoledne - zásah speciálních komand pokračuje v hotelu Tádž Mahal, kde policisté našli podle různých zpráv 12 až 15 mrtvých. 14:00 odpoledne (09:30 SEČ) - policie osvobodila hotel Oberoi. Objevila tu asi 24 těl, při operaci byli zabiti dva teroristé

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám