Hlavní obsah

VIDEO: Masakr v Bombaji nepřežilo 125 lidí, rukojmí v Tádž Mahálu osvobozeni

– BOMBAJ • Aktualizováno

Indická Bombaj v noci prožila jeden z nejstrašnějších teroristických útoků v historii země. Jeho výsledkem je 125 mrtvých a podle posledních zpráv CNN 327 zraněných. Mezi mrtvými je nejméně šest cizinců.

Článek

Dobře naplánované útoky byly zřejmě připraveny ve spolupráci s zatím neurčenými teroristickými skupinami v zahraničí. Podle agentury Reuters to ve středečním projevu řekl indický premiér Manmóhan Singh.

"Záměrem dobře připravených a dobře provedených útoků, pravděpodobně s napojením na zahraničí, bylo navodit pocit hrůzy díky zaměření proti prestižním cílům," řekl Singh.

Cílem útoků byly kromě jiného dva luxusní hotely, z obou hotelů se podle CNN okolo poledne ozvaly další výbuchy. Všichni lidé zadržovaní ozbrojenci v hotelu Tádž Mahál byli asi v 10 hodin SEČ osvobozeni.

Ve druhém z obsazených hotelů Oberoi je stále zadržován neupřesněný počet lidí, několik rukojmí zůstává také je v budově zvané Nariman House, kde žijí Židé. Proti teroristům zasahují v ulicích města dvě stovky příslušníků indických zvláštních jednotek.

Velvyslanec: Bylo to dokonale zorganizované. Zdroj: Stream.cz

Mezi mrtvými je šest cizinců, také podle agentury DPA nejméně 12 policistů a o život přišlo také devět teroristů. Zabit byl i Hímant Karkar, šéf policejní protiteroristické jednotky v Bombaji. Mezi mrtvými jsou Brit, Australan, Ital a Japonec. Jejich krajané jsou i mezi zraněnými. Národnost dalších zabitých cizinců zatím není známa.

České velvyslanectví nemá informace o tom, že by se v nebezpečné oblasti nacházeli nějací Češi, řekl Novinkám velvyslanec v Indii Hynek Kmoníček. Lidé z velvyslanectví se museli postarat o tři Slováky, kteří byli poblíž hotelu Tádž Mahál a v současnosti už jsou v bezpečí na českém velvyslanectví.

Útoky v Bombaji si vyžádaly 101 obětí (záběry indické televize)

Na většině území Bombaje je podle Kmoníčka nyní klid, nepokoje se omezují jen na oblast o ploše asi půl kilometru čtverečního, ve které stojí zasažené hotely. Ve městě ale byla zrušena školní docházka, většina lidí doma a sleduje vývoj situace v televizi. Obchody by podle něj měly být teoreticky otevřené. Například hlavní tržiště, kde normálně nakupují tisíce lidí, teď ale zeje prázdnotou, řekl Kmoníček.

Na ulicích v jiných městech země je cítit napjatou situaci v zemi, okolo vládních budov panuje nejvyšší stupeň bezpečnostních opatření, bezpečnost byla posílena také kolem mezinárodních škol.

Za profesionálně provedenou akcí stojí islamisté

Profesionálně připravenou akci provedli podle všeho příslušníci málo známé islamistické organizace Dekánští mudžahedíni. Na místo přijeli na člunech, poté se rozštěpili do několika skupin a vydali se do ulic. Dvě skupiny zamířily do luxusních hotelů pro cizince, jedna do kavárny Café Leopold, kterou západní turisté hojně navštěvují. Zaútočili také na nádraží Čhatrapatího Šivádžího a v místním kině.

Teroristé po lidech stříleli a odpalovali bomby. Vládní představitelé přiznali, že je útok zastihl nepřipravené. Bezpečnostní složky ani tajná služba dopředu nic nezaznamenali. "Je to válka v Bombaji," říká titulek na první straně deníku The Times of India.

Vojáci indické armády před hotelem Tádž Mahalfoto: Reuters

"Jsme tu zamčení"

Andreas Liveras si do restaurace hotelu Tádž Mahal ve středu zašel na večeři . Tehdy netušil, že se brzy stane jedním z rukojmích teroristů. „Myslím, že tohle je nejlepší restaurace ve městě. Ale jakmile jsme si sedli ke stolu, uslyšeli jsme z chodby výstřely ze samopalu,“ říká. „Pokusili jsme se schovat pod stůl a pak vypadlo světlo,“ popisuje.

Úředník v Bombaji ohledává mrtvolu sebevražedného atentátníka.foto: Reuters/OMAR SOBHANI

Samopaly ale střílely dál, personál tedy hosty odvedl přes kuchyni do salónu v suterénu. „Jsou mezi nimi obyvatelé hotelu, turisté i místní lidé. Neschováváme se, jsme tu zamčení. Nikdo nám nic neřekne, dveře jsou zamčené a my jsme vevnitř,“ vysvětluje Liveras. „Nikdo sem nevchází ani odtud nevychází, a opravdu nevíme, na čem jsme,“ dodává. Svědectví tohoto muže přinesla BBC, zatím není jisté, zda již byl z hotelu propuštěn.

Útočníci se zaměřovali na Brity a Američany

Rukojmí jsou i v hotelu Oberoi, odkud se okolo deváté ozvala silná exploze. Jedním ze šťastných, kterým se útočníkům podařilo utéct, je Brit Alex Chamberlain. V hotelu byl právě v době, když ho přepadli teroristé.

„Řekli všem, aby se zastavili a dali ruce vzhůru a ptali se, jestli jsou mezi námi nějací Britové nebo Američané. Můj přítel mi řekl: ,Nedělej hrdinu. Neříkej, že jsi Brit.´ Jsem si jistý, že o to v tom útoku jde. Ptali se výslovně na Brity a Američany,“ říká Chamberlain, kterému se nakonec podařilo utéct přes požární schodiště. Jeho indický přítel ale stále zůstává v obsazeném hotelu.

Uniknout se povedlo i Alanu Jonesovi. Ten do Bomaje přijel na služební cestu a v době útoku byl s kolegou v hotelu Trident, který s obsazeným hotelem Oberoi sousedí. „Jeli jsme právě výtahem dolů do haly, a když se dveře otevřely, uslyšeli jsme rány. V tu chvíli střela zasáhla Japonce, který byl ve výtahu s námi,“ popsal Jones britské BBC.

„Jako šílený jsem začal mačkat tlačítko, které dveře zavírá, mezi dveřmi ale vadila noha zraněného Japonce, kterou jsem musel nejdřív odstrčit. Běželi jsme pak zpátky na pokoj ve 28. patře, personál hotelu nás ale okamžitě nasměroval na bezpečnou místnost v suterénu,“ pokračuje. Jones měl štěstí, s pomocí místní pobočky jeho firmy se mu podařilo dostat se z hotelu do jejich kanceláří. „Pořád je to blízko oblasti útoků, ale cítím se tu bezpečněji,“ uzavírá Jones.

Indický policista se snaží uhasit hořící vrak auta.foto: ČTK/AP

Záběry, které odvysílaly indické televizní stanice, ukázaly ozbrojence v jedoucích dodávkách, kteří stříleli po lidech na bombajských ulicích. Zaměstnanci hotelů z nich evakuovali zraněné hosty na zavazadlových vozících, další vyděšení hosté stáli v hotelových oknech.

Foto: OMAR SOBHANI, Reuters

Afghánští policisté vyšetřují místo po výbuchu.

Indičtí policisté vyšetřují místo po výbuchu.foto: Reuters/OMAR SOBHANI

Indie prožila mnoho útoků

Indie v posledních letech zažila řadu teroristických útoků s mnoha oběťmi na životech. Odpovědnost za ně většinou připsala islámským ozbrojencům, ale z některých podezřívala i hinduistické extremisty.

Středeční atentáty se mohou negativně podepsat na indické ekonomice, která patří k nejrychleji rostoucím v Asii, protože investoři se nyní mohou začít bát.

Útoky odsoudil kromě jiných také Bílý dům i příští americký prezident Barack Obama, Francie předsedající Evropské unii, Austrálie a generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Spojené státy a Austrálie nabídly indickým úřadům pomoc. Ostré odsouzení útoků v Bombaji zveřejnil dnes také Pákistán, který znovu potvrdil svůj odmítavý postoj vůči terorismu.

Zničené auto po jednom z výbuchů v Bombaji.foto: Reuters

Indie oznámila, že burza v Bombaji dnes zůstane uzavřená kvůli pokračující krizi. Uzavřeny zůstaly i místní školy a policie vyhlásila zákaz vycházení kolem historického oblouku Indická brána, který je hojně navštěvován turisty a který byl postaven jako památník první návštěvy britského krále Jiřího V. a královny Mary v Indii roku 1911.

Železnice nicméně dnes běžně funguje a vozí do práce obyvatele vyděšené tím, co se v jejich městě stalo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám