Hlavní obsah

Teror v ulicích Bombaje: Útočníci stříleli lidi

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOMBAJ
Aktualizováno

Jižní Bombaj, srdce indického velkoměsta, zasáhly ve středu večer koordinované útoky teroristů. Náhodná střelba do civilistů a výbuchy otřásly luxusními hotely Tádž Mahal a Oberoi, vlakovým nádražím, nemocnicí, kavárnou, restaurací a dalšími veřejnými místy. Později se útoky rozšířily i do ostatních částí města. Nejméně 80 lidí zemřelo a přes 200 bylo zraněno, oznámila agentura Reuters.

Foto: Punit Paranjpe , Reuters

Článek

Útočníci údajně drží desítky západních turistů jako rukojmí v hotelu Tádž Mahal. Střelba a výbuchy se v turistickém centru města, většinou plném lidí i okolo půlnoci, ozývaly několik hodin. Útoky začaly okolo osmé hodiny večerní a způsobily absolutní chaos. Lidé nevěděli, kam se uchýlit v obavě, odkud střelci udeří. Podle některých zpráv drželi místy teroristé rukojmí, včetně západních občanů.

CNN oznámila, že z hořícího hotelu Tádž Mahal se podařilo zachránit asi 50 lidí. Záchranářům s plameny pomáhá armáda. Několik cizinců údajně stále zadržují teroristé také v hotelu Oberoi.

Indická policie uvedla, že se nepochybně jedná o koordinovaný teroristický útok, už jenom vzhledem k množství munice, která byla v průběhu několika hodin použita. Útočníci nasadili také granáty a nebylo možné stanovit, kolik míst bylo zasaženo. Střelba byla hlášena také z místní nemocnice, kam se mohl střelec nebo střelci v nastalé panice přesunout odjinud.

:. Terčem se stalo i bombajské hlavní nádraží.foto: Reuters/Punit Paranjpe

Později se nepředvídatelné útoky rozšířily i na předměstí, po půlnoci byly hlášeny výbuchy ze západní části města a zasažen byl i další luxusní hotel Marriot v severní části města.

Nad městem kroužily helikoptéry a televizní záběry ukazovaly lidi krčící se na ulici. Útoky odsoudila vláda, která rozhodla, že do ulic nasadí armádu.

Zničené auto po jednom z výbuchů v Bombaji.foto: Reuters

Český konzul v Bombaji Eduard Řeháček večer ČTK řekl, že nemá zprávy o případných českých obětech.

Terčem útoků se staly hotely, nádraží, restaurace a další místa, která vyhledávají turisté. "Vstupní hala hotelu Tádž (Mahal) se ocitla v plamenech," řekl policejní mluvčí A. N. Roj s tím, že policie se stále snaží zjistit, kolik lidí je uvnitř budovy.

Agentura AP napsala, že útočníci udeřili i ve známé bombajské restauraci Leopold. Teroristé údajně vyhodili do vzduchu jednu čerpací stanici v centru města a zaútočili také na policejní velitelství na jihu Bombaje. "Jsme pod palbou, u vchodu se střílí," citovala AP jednoho z policistů.

V zasažených lokalitách vypukl podle CNN chaos. Policie obklíčila několik míst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám