Hlavní obsah

Číňané odložili summit s EU, naštvala je schůzka Sarkozyho s dalajlamou

Novinky, BBC, nka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Čína se rozhodla odložit summit s Evropskou unií, plánovaný na příští týden. Důvodem má být schůzka francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho s tibetským dalajlamou. Ve středu to oznámila agentura AFP s odvoláním na tiskovou zprávu EU.

Foto: Jean-Paul Pelissier , Reuters

Prezident Sarkozy se s dalajlámou má setkat začátkem prosince v Polsku.

Článek

Summit měl proběhnout 1. prosince, čínské představitele ale rozhněvalo plánované setkání francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho s dalajlamou. Sarkozy by se s tibetským duchovním vůdcem měl sejít 6. prosince v Polsku.

“Jsme proti tomu, aby se kterýkoliv zahraniční představitel jakkoliv stýkal s dalajlamou,” prohlásil mluvčí čínského ministerstva zahraničí.

Čínu v posledních týdnech také podráždilo udělení Sacharovovy ceny čínskému disidentu Chu Ťiovi. Cenu, kterou Evropský parlament uděluje obráncům lidských práv a demokracie, Chu dostal koncem října. Disident si nyní ve vězení odpykává 3,5 roku za “podrývání státní moci” články na internetu a rozhovory se zahraničními novináři.

Evropské představitele naproti tomu v úterý popudila zpráva, že čínská policie nepovolila evropské poslankyni Helze Trupelové návštěvu ženy vězněného disidenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám