Hlavní obsah

VIDEO: Nepokoje v Thajsku vrcholí, armáda vyzvala k novým volbám

Novinky, CNN, BBC, nka
BANGKOK
Aktualizováno

Velitel thajské armády Anupong Paočinda požádal ve středu vládu o rozpuštění parlamentu a vypsání nových voleb. Vyzval také demonstranty, aby se stáhli z mezinárodního letiště v Bangkoku. To příznivci opozice blokují od úterka. Na letišti uvízly na tři tisíce cestujících, které thajské úřady v průběhu středy evakuovaly.

Do demonstrací v Thajsku vstoupila armádaVideo: ČTK

 
Článek

Stovky turistů úřady v průběhu dne z letiště evakuovaly. Thajské aerolinky je nechaly odvézt autobusy do Bangkoku, kde jim zajistí ubytování.

Ve středu ráno se na letišti ozvaly dva výbuchy, které zranily nejméně čtyři lidi. V reakci na výbuchy úřady provoz letiště zcela zastavily. Tři demonstranti vnikli na kontrolní věž letiště a dožadovali se letového plánu premiéra Somčaje Vongsavata, který se vracel summitu v Peru a musel přistát v Čiang Mai na severu země. Později tam provládní demonstranti zastřelili jednoho protivládního aktivistu.

Vongsavatova vláda se skrývá na neznámém místě, je však podle generála Anuponga stále u moci. "Tohle není převrat,“ zdůraznil Anupong během tiskové konference. "Vláda má pořád všechny pravomoci. Mnou navrhovaná opatření jsou jen cestou k vyřešení problému, který naši zemi zatáhl do hluboké krize,“ dodal.

Protestující, které vede opoziční mimoparlamentní strana Lidové spojenectví pro demokracii (PAD), už od srpna okupují sídlo vlády. V pondělí zahájili protestní blokádu parlamentu a ohlásili "konečnou bitvu“ proti vládě.
Demonstranti žádají odstoupení vlády, která je podle nich zkorumpovaná a jedná proti monarchii. Současný premiér Somčaj je podle nich jen prodlouženou rukou bývalého předsedy vlády Tchaksina Šinavatry, kterého v roce 2006 svrhl vojenský puč. Tchaksin, který je Somčajovým švagrem, zůstává v zámořském exilu. Před měsícem byl v Thajsku odsouzen ke dvěma letům vězení za korupci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám