Hlavní obsah

S mimořádnými schůzemi Sněmovny se roztrhl pytel, další chtějí zelení

– PRAHA • Aktualizováno

Strana zelených chce svolat další, už čtvrtou mimořádnou schůzi Sněmovny. Na programu by měla mít schvalování Lisabonské smlouvy. Podle předsedy strany Martina Bursíka by měla ratifikace proběhnout co nejrychleji. Šéf Sněmovny Miloslav Vlček ve středu obdržel žádost o svolání dvou mimořádných schůzí od poslanců ODS.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Strany zelených Martin Bursík

Článek

Bursík požadavek oznámil ve středu v reakci na verdikt Ústavního soudu, že body, které napadali senátoři ODS, jsou v souladu v českým ústavním pořádkem.

Zelení nyní začnou hledat 50 podpisů poslanců, které jsou ke svolání mimořádné schůze potřeba.

ODS jde hlavně o rozpočet

Schůze, o jejichž svolání požádal ODS, se Vlček chystá svolat na druhého a třetího prosince. Celkem by se na nich mělo projednávat 31 bodů. Nejzásadnějším z nich je zřejmě jednání o rozpočtu na rok 2009. Pokud by jej Sněmovna neprojednala, začalo by od ledna platit rozpočtové provizorium.

Sněmovnu čeká do konce roku ještě několik schůzí. Ty další svolávají jiní poslanci například k zahraničním misím ČR. Sněmovna měla začít jednat řádně v úterý a podle plánu se měla scházet 14 dní.

Poslanci si ale nedokázali schválit program jednaní. Proti navrženým bodům byli zákonodárci ČSSD a KSČM. Vadilo jim, že se mělo jednat o smlouvách k radaru, a požadovali i diskuzi ke světové krizi, která se na program nedostala.

Reklama

Výběr článků

Načítám