Hlavní obsah

Evropu čeká seznámení s obrazoborcem Klausem, píší New York Times

Novinky, rei
PRAHA

Český prezident Václav Klaus se s nadcházejícím předsednictvím ČR v Evropské unii stále častěji objevuje v zahraničním tisku. Pozornost si vysloužila zejména Klausova kritika unie a nesouhlas s pokračováním ratifikace Lisabonské smlouvy. Britské Timesy Klause v polovině měsíce nazvaly provokatérem a nově si prezidentova rebelantství všímají i úterní deníky International Herald Tribune a New York Times, které mají stejného vydavatele.

Článek

Deníky sumarizují nejen Klausovu opozici k unijním institucím a reformnímu dokumentu EU, jehož ratifikace je po zamítnutí v irském referendu podle něj mrtvá, ale všímá si i jeho nesouhlasu s bojovníky proti klimatickým změnám, smířlivého postoje k Rusku a kritiky gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho v souvislosti se srpnovou gruzínsko-ruskou válkou.

Pro příznivce je Klaus statečným a často osamělým obráncem svobod, pro jiné cynickým populistou a ješitným potížistou, uvádí autor článku s tím, že prezidentská kancelář jeho dotazy odmítla.

Snad i proto uvozuje hlášením agenta Státní bezpečnosti, který poté, co v osmdesátých letech infiltroval tajný ekonomický seminář vedený Klausem, informoval, že Klausovo chování naznačuje, že se cítí být zneuznaným géniem. Údajnou „známou aroganci“ Václava Klause dokládá i míněním známého britského historika Timothyho Gartona Ashe, jenž o něm řekl, že je to jeden z nejhrubších mužů, které kdy potkal.

Česká republika je teď připravena převzít předsednictví v Evropské unii a panují obavy, že „obrazoborec s perfektně střiženým knírkem“ uvede do rozpaků největší obchodní uskupení světa a rozšíří svůj vliv. I když je jeho role v ČR většinou symbolická, má Klaus na dění v zemi vliv a jeho plamenná mluva bude zřejmě mít dopad i v Evropské unii, dodává se v článku.

Reklama

Související články

VIDEO: Jsem disidentem EU, řekl Klaus v Irsku

Prezident Václav Klaus se na oficiální návštěvě Irska označil za disidenta Evropské unie. Řekl to v souvislosti s jeho chystaným setkáním s vůdčí postavou...

Výběr článků

Načítám