Hlavní obsah

Krize se v Česku zabydluje, Tatra výrazně omezí výrobu

– KOPŘIVNICE • Aktualizováno
Právo, Novinky, toh, plk

Současná finanční krize pomalu zakotvila v České republice. Kromě lídra automobilového průmyslu mladoboleslavské Škody Auto si počíhala i na kopřivnickou Tatru. Ta plánuje v následujících měsících jednotýdenní odstávky výroby. Navíc průběžně snižuje počet zaměstnanců.

Článek

„Na začátku roku Tatra prodělala několik desítek miliónů korun na kurzových rozdílech. Nyní je kvůli současné krizi nižší odbyt,“ potvrdil Novinkám mluvčí společnosti Vladimír Bystrov.

Větší odstávky plánuje společnost do konce prvního čtvrtletí příštího roku. Výroba by měla jet vždy tři týdny v měsíci a čtvrtý týden bude továrna stát. „Bude to trvat tak dlouho, jak to bude nutné,“ dodal Bystrov.

Firma tím ušetří na mzdách osm až deset procent, na energiích zhruba pětinu.

Odstavením výroby kopřivnický závod ušetří více než na propouštění zaměstnanců. Již od léta se ale ve firmě počet lidí snižuje. Bystrov Novinkám řekl, že propouštění bude pokračovat nadále, ale nepůjde o masivní vlnu. „Smlouvy na dobu určitou jsme ukončili. Poslali jsme zpátky studenty,“ vypočetl mluvčí.

Jestliže předseda představenstva Tatry neřekl přesná čísla lidí, kteří mohou očekávat výpověď, předseda tatrováckých odborů a člen dozorčí rady Pavel Baroň byl sdílnější. „Na dozorčí radě zaznělo číslo 545. Tolik lidí musí odejít do konce roku. Pak se ještě mluvilo asi o 130 pracovnících. Sám ale nevím, jak to majitelé myslí,“ přiznal.

Šetřit se bude i na managementu

Doposud o práci přišlo zhruba 40 lidí. Ty firma vyhodnotila jako nadbytečné. V rámci šetření Tatra sníží o desetinu i mzdy vrcholovému managementu.

„Máme v úmyslu udělat vše pro to, abychom ochránili budoucnost Tatry, která je i nadále světlá. Některé kroky budou bolestivé. Žijeme ale ve složitém období a náročných podmínkách pro podnikání,“ řekl generální ředitel Ronald Adams. Dodal, že v letošním roce firma očekává zisk.

Tatra již v říjnu oznámila, že sníží výrobu na šest aut denně. Pracovní doba se měla snížit o deset procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám