Hlavní obsah

VIDEO: Thajský parlament a sídlo vlády obklíčily tisíce demonstrantů

Novinky, BBC, nka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BANGKOK
Aktualizováno

Tisíce thajských protivládních demonstrantů v pondělí na výzvu opozice oblehly parlament v Bangkoku a poté vypudily vládu z jejího provizorního sídla. Původní sídlo premiéra a vlády demonstranti obsadili již koncem srpna. Tvrdí, že jde o „konečnou bitvu“ v boji proti vládě premiéra Somčaje Vongsavata. Ten ale prohlásil, že odstoupit nehodlá.

Článek

Podle policie do ulic vyrazilo na 18 tisíc demonstrantů, kteří blokovali cestu k parlamentu. Někteří z nich se také vydali před policejní ústředí a ministerstvo financí.

Armáda vyslala do ulic nejméně dva tisíce vojáků, 2400 policistů chránilo budovu parlamentu. Demonstranti vyzbrojení holemi nevpouštěli nikoho dovnitř. Zákonodárci ale odmítli zrušit nebo odložit dnešní jednání a ti, kteří již uvnitř byli, se pokoušeli pokračovat ve společném zasedání obou komor.

Mezi dalšími cíli byla také burza a bývalé letiště, kde se od obsazení svého sídla schází vláda premiéra Somčaje Vongsavata. Zasedání vlády bylo přerušeno, řada ministrů uprchla.

Protestující, vedení opoziční mimoparlamentní stranou Lidové spojenectví pro demokracii (PAD), již od srpna okupují sídlo vlády. Pondělní pochod opozice svolala poté, co výbuch granátu minulý týden zabil jednoho jejího aktivistu a 23 zranil.
Představitelé PAD se snaží zopakovat scénář z roku 2006, kdy jejich protesty vyústily ve vojenský puč, který sesadil tehdejšího premiéra Tchaksina Šinawatru. Současnou vládu hnutí PAD obviňuje z toho, že je jen prodlouženou rukou bývalého premiéra.
Tchaksin, který je Somčajovým švagrem, zůstává v zámořském exilu. Před měsícem byl v Thajsku odsouzen ke dvěma letům vězení za korupci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám