Hlavní obsah

Český dodavatel dílů pro světové automobilky propustí 550 lidí

Právo, Pavel Karban
NOVÝ JIČÍN

Až 550 zaměstnanců má během tří měsíců nedobrovolně opustit brány společnosti Visteon-Autopal Nový Jičín. Desítky lidí v podniku, který je dodavatelem světel a klimatizací mnoha světových automobilek tak mají nyní strach z budoucnosti. Důvodem k razantnímu snižování stavu je současná finanční krize ve světě.

Foto: Dan Krzywoň, ČTK

Pracovnice novojičínské firmy Visteon-Autopal na kontrolní lince, která vyhodnocuje seřízení světelné stopy nového adaptibilního světlometu určeného pro automobil Ford Mondeo.

Článek

"V důsledku snížení výrobních plánů našich zákazníků jsme přijali opatření vedoucí k redukcím výroby v závodech Visteon-Autopal. Ke 14. listopadu došlo ke snížení 200 pracovních míst formou nabídky dobrovolného odchodu zaměstnanců,“ potvrdila mluvčí novojičínského závodu Veronika Prudilová a dodala, že firma bude i nadále sledovat objemy výroby u svých zákazníků a podle potřeby zvažovat další úsporné kroky.

Zatímco vedení amerického vlastníka novojičínského Autopalu je při informování veřejnosti o propouštění obezřetné, odboráři přiznali, že počet lidí "vyhozených na dlažbu“ bude vyšší než 200.

"Z rozhodnutí vedení společnosti dojde ke zrušení 250 míst, převážně dělnických profesí, k 31. lednu příštího roku. K 28.únoru pak bude zrušeno dalších 300 pracovních pozic, z toho asi 57 míst technicko-hospodářských pracovníků,“ oznámil odborářský předák společnosti Visteon-Autopal Antonín Majer.

První propuštění dostanou šest platů

Pro ty, kteří opustí brány podniku v listopadu a prosinci, má firma připraveno odstupné ve výši šestinásobku průměrné mzdy. Ten, kdo odejde v lednu 2009 dostane pětinásobek průměrného platu. "Zaměstnancům jejichž pracovní poměr skončil z důvodu nadbytečnosti výpovědí, bude poskytnuto odstupné ve výši trojnásobku průměrného výdělku,“ dodal Majer.

Potvrdil také, že firma vyhlásila nouzová opatření. "Jedná se o politiku nulového utrácení s cílem šetřit na všem. Došlo už i k omezení čtyřsměnného provozu a práce o sobotách a nedělích,“ poukázal předseda odborové organizace. Upozornil ale, že propouštění a organizační změny se v současné době téměř nedotknou pobočných závodů v Rychvaldě na Karvinsku a Hluku na Uherskohradišťsku.

Podle samotných zaměstnanců chtěla firma v první fázi propustit asi dvě stě lidí. "Nabídli nám, že ten kdo půjde dobrovolně, dostane šest platů. Jenže se přihlásilo asi osm set lidí, že půjdou hned, tak to museli redukovat,“ prozradil jeden ze zaměstnanců Autopalu a dodal, že určitý počet výpovědí prý bude nachystáno každý měsíc. "Jak dlouho to potrvá, nikdo neví,“ krčil rameny muž, jenž si nepřál zveřejnit své jméno.

Zaměstnanci Autopalu už shánějí práci

Visteon-Autopal už oznámil hromadné propouštění také Úřadu práce v Novém Jičíně. "Od pondělí k nám chodí lidé, co v Autopalu pracovali, zaregistrovat se mezi nezaměstnané,“ uvedl Miroslav Kardačinský, vedoucí odboru trhu práce. Kolik lidí firma skutečně propustí, nevěděl. "Hovoří se o 225 zaměstnancích. Zatím,“ uvedl Kardačinský.

Visteon - Autopal

:: Visteon - Autopal je součástí americké nadnárodní společnosti Visteon Corporation, která je předním světovým dodavatelem pro automobilový průmysl.

:: Má více než 170 závodů ve 26 zemích a zaměstnává přibližně 36 000 lidí. Své výrobky dodává hlavním výrobcům automobilů včetně firem Aston Martin, Audi, Fiat, Ford, General Motors, Jaguar, Kia, Mercedes-Benz, Porsche, PSA Peugeot-Citroen, Renault, Seat, Škoda Auto, Volvo a VW.

:: V závodech Nový Jičín, Rychvald a Hluk pracovaly před krizí necelé čtyři tisícovky zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám