Hlavní obsah

Draho vyhnalo z Česka západní turisty

Novinky, toh
PRAHA

Česká republika má svůj turistický vrchol zřejmě za sebou. Podle čerstvých statistik se v Česku během třetího čtvrtletí ubytovalo méně lidí než loni za stejné období. Turisté zde navíc strávili i kratší dobu. Jedním z důvodů je i silná koruna, která letos cizincům pobyt v ČR znevýhodnila.

Foto: Miroslav Sova, Právo

Článek

Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) se v Česku ubytovalo ve třetím čtvrtletí o 3,3 procenta hostů méně, celkem 4,4 miliónu lidí, tedy Čechů i cizinců. Téměř dvojnásobný pokles oproti loňsku, tedy 5,9 procenta, byl počet přenocování v tuzemských ubytovacích zařízení. Turisté zde strávili celkem 14,3 miliónu nocí.

Ze statistik dále vyplývá, že se dařilo zejména tří a vícehvězdičkovým hotelům. Výrazný úpadek zaznamenaly kempy a ubytovny.

„Hluboký propad pocítili provozovatelé kempů, turistických ubytoven, chatových osad a ostatních levnějších hromadných ubytovacích zařízení, jejichž využití je z větší části závislé na domácích turistech a je ovlivňováno i počasím,“ uvedl ČSÚ. Právě našinců cestujících po Česku také ubylo.

Počet cizinců, kteří v Česku přenocovali od ledna do září 2008 (v tisících):
1.Němci1 149
2.Britové373
3.Rusové323
4.Poláci309
5.Italové298
6.Američani241
7.Slováci240
8.Španělé207
9.Holanďané199
10.Francouzi185

Západní turisty Česko odrazuje

Podle Tomia Okamury z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur menší počet turistů ze západní Evropy odráží zejména stav tuzemského cestovního ruchu.

„České republice nadále klesají počty nejdůležitějších a také nejsolventnějších západních turistů. Důvodem je především trvalé neřešení palčivých problémů, jakými jsou například okrádání, bezpečnost a směnárny, o kterých jsou všichni potencionální návštěvníci již předem informováni z většiny materiálů o České republice,“ vylíčil Okamura. Dodal, že letos turisty odrazila i silná měna.

Reklama

Výběr článků

Načítám