Hlavní obsah

Maďarské manžele zabil granát hozený do pokoje

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Manželé z jihomaďarského města Pécs se v úterý večer stali obětí výbuchu granátu, který jim neznámý pachatel hodil do obývacího pokoje. Oběti jsou Romové, ale policie zatím vyloučila rasový motiv útoku.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Případ řeší maďarské policie.

Článek

"Útok byl spáchán v úterý večer, když rodina seděla u televize. Manželé zahynuli na místě, jejich dvě děti ve věku pět a tři roky utrpěly lehčí zranění. Třetí dítě nebylo zraněno," uvedl v maďarské státní televizi mluvčí policie Péter Zsobrák.

Policie vytvořila na vyšetření případu speciální skupinu. Ačkoli jsou oběti romské národnosti, policie vyloučila rasový motiv útoku. "Šlo pravděpodobně o mstu," konstatoval mluvčí policie.

Nejde o jediný útok na Romy v Maďarsku v poslední době. Zatím neznámí pachatelé zastřelili začátkem listopadu dva lidi v romské osadě u obce Nagycsécs na východě Maďarska. Nejprve nad ránem explodovaly v osadě dvě zápalné láhve a následně zasáhly kulky 43letého muže a 40letou ženu přímo v jejich domě. Jak potvrdil mluvčí policie Tamás Dobi, oba zemřeli na místě. "Byli zasaženi do hlavy," uvedl mluvčí.

Na dopadení pachatelů byla vypsaná odměna ve výši jeden milion forintů (asi 100 tisíc korun). Pátrání je zatím bezvýsledné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám