Hlavní obsah

Americkým automobilkám hrozí kolaps, žádaly Kongres o miliardy dolarů

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON
Aktualizováno

Tři největší americké automobilky - Ford, Chrysler a General Motors - se potýkají s finančními problémy kvůli prudkému poklesu prodeje aut. Šéfové společností proto požádali v Kongresu o pomoc ve výši 25 miliard dolarů, tedy asi 640 miliard korun. Tvrdí, že bez vládního zásahu mohou o práci přijít až tři milióny lidí. Ve středu o tom informovala BBC.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americké automobilky žádají vládní pomoc. Šéf Fordu Alan Mulally (vlevo), Chrysleru Robert Nardelli (uprostřed) a General Motors Richard Wagoner.

Článek

Bez finanční pomoci firmám hrozí kolaps, což by následně mělo obrovský dopad pro americkou ekonomiku. Například šéf General Motors (GM) Rick Wagoner řekl, že automobilka nutně potřebuje půjčit peníze, aby mohla překlenout finanční propast, která se pod ní otevírá.

Automobilky se svou prosbou zatím naráží. Republikáni stejně jako Bílý dům nechtějí dát peníze ze schváleného 700miliardového balíku na záchranu bank.

Wagoner varoval, že firmě by mohla během několika následujících týdnů dojít hotovost a nemůže proto čekat, až do úřadu prezidenta bude oficiálně jmenován Barack Obama, který pomoc automobilkám slíbil.

Šéf GM také upozornil, že problémy automobilového průmyslu mohou zasáhnout milióny lidí pracujících v tomto odvětví a významně mohou ovlivnit hrubý domácí produkt Spojených států. „Je třeba zachránit americkou ekonomiku od katastrofálního kolapsu,“ řekl. Bez vládního zásahu by během jednoho roku mohlo v USA přijít o zaměstnání tři milióny lidí.

Kritici záchrany podotýkají, že současná finanční krize, kvůli které klesají prodeje aut po celém světě, je jen jedním z několika problémů automobilek. Firmy totiž mají vysoké výrobní náklady, dokonce mnohem vyšší než zahraniční rivalové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám