Hlavní obsah

Vodafone spustí příští rok 3G síť

– PRAHA
Novinky, toh

Nejmladší z trojice mobilních operátorů Vodafone připravuje spuštění 3G sítě na začátek příštího roku, ale zatím jen v části Prahy. Zprovoznění sítě je podmíněno UMTS licencí, kterou firma před lety získala. Po 3G síti chce Vodafone spustit i lepší technologii LTE. Firma o tom informovala na úterní tiskové konferenci.

Foto: Eva Kořínková, ČTK

Vodafone začal s výstavbou 3G sítě již v úterý.

Článek

"Postupná výstavba sítě 3G odráží současnou poptávku zákazníků po mobilním internetu a garantuje nejlepší zákaznickou zkušenost s ohledem na cenu a kvalitu,“ sdělila generální ředitelka Vodafonu Muriel Antonová.

Během prvního čtvrtletí příštího roku bude 3G síť dostupná prozatím jen v Praze 9 a 10. Společnost počítá s jejím rozšířením pravděpodobně i do dalších měst. Blíže své plány společnost neupřesnila. Viceprezident pro technologie Pavel Kos k tomu dodal, že výstavba 3G sítě by měla vést k budoucímu využití technologie LTE.

S výstavbou sítě v Praze 9 a 10 začala společnost už v úterý. Využila k tomu vrtulník, který bude nad hlavní městem létat i v nadcházejících týdnech.

Konkurenční operátoři Telefónica a T-Mobile spustili 3G sítě již v předešlých letech. Za licence pro UMTS operátoři dohromady zaplatili přes 9,3 miliardy korun. O LTE (Long Term Evolution) se hovoří jako o plnohodnotné síti čtvrté generace, která umožní dosahovat rychlosti stahování dat přes 300 Mbit/s.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám