Hlavní obsah

Piráti unesli největší tanker v historii, zdražili tím ropu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOGADIŠO/WASHINGTON
Aktualizováno

Somálští piráti v Indickém oceánu u keňského pobřeží v sobotu unesli doposud největší loď v historii, saúdskoarabský tanker o velikosti letadlové lodě s nákladem dvou miliónů barelů ropy v ceně 100 miliónů dolarů. Piráti zadržují i 25 členů jeho mezinárodní posádky. Po únosu stouply ceny ropy. Situace se během dne opět uklidnila a ropa zlevnila.

Foto: Reuters

Tanker Sirius Star na otevřeném moři

Článek

Podle agentury Reuters je už tanker u břehů severního Somálska. "Někteří lidé tvrdí, že spatřili obrovskou loď u Eylu. Musí to být ten supertanker," prohlásil koordinátor asociace východoafrických námořních přepravců Mwangura. Americké námořnictvo, které o únosu informovalo jako první a v oblasti má své válečné lodě, však tuto informaci zatím nepotvrdilo.

Saúdská společnost Aramco, které plavidlo patří, již s piráty začala vyjednávat.

Útok spáchaný na volném moři

Jedná se o naprosto bezprecedentní útok, a to nejen kvůli velikosti lodě Sirius Star. Plavidlo je dlouhé 330 metrů a má maximální tonáž nákladu 318 000 DWT, což je těsně pod hranicí největší kategorie supertankeru ULCC, kam spadají lodě od 320 000 DWT.

Tanker, který se na svou první plavbu vydal teprve v březnu, byl napaden v Indickém oceánu ve vzdálenosti 830 kilometrů od keňského přístavu Mombasa. Zřejmě byl napaden piráty ze základny v somálském Eylu, kolem něhož proplul, uvedl představitel americké 5. flotily, která v oblasti působí. Napaden však byl o stovky kilometrů dále. Eyl je přístavní město v poloautonomním regionu Puntland, který využívají piráti přepadající plavidla v Adenském zálivu a Indickém oceánu.

:. Tanker Sirius Starfoto: Reuters

Náčelník amerických spojených štábů admirál Mike Mullen uvedl, že somálští piráti jsou stále lépe trénovaní: "Jakmile se dostanou do bodu, že se mohou dostat na palubu, je velmi obtížné se jich zbavit. A nyní už drží rukojmí.“

Po únosu stouply ceny ropy

Skutečnost, že se k únosu lodi vyjadřuje nejvýše postavený příslušník amerických ozbrojených sil, jen podtrhuje, jak velký problém pirátství u somálského pobřeží představuje. Po únosu Sirius Star okamžitě vzrostly ceny ropy na americkém trhu, protože tanker mířil k východnímu pobřeží USA. Během dne se situace stabilizovala a černé zlato pokračovalo ve zlevňování. Barel americké lehké ropy (WTI) se obchoduje za méně než 55 dolarů, tedy nejlevněji za 22 měsíců.

Somálští piráti v současné době kvůli výkupnému zadržují 250 rukojmí a 12 lodí včetně ukrajinské Fainy, na jejíž palubě jsou tanky, o které mají zájem somálští vzbouřenci. Po zářijovém únosu Fainy se zvažoval i vojenský zásah proti pirátům protože panovala obava z posílení islámských radikálů v Somálsku.

V listopadu unesli somálští piráti ještě další nákladní loď z Japonska, čínské rybářské plavidlo a tureckou loď přepravující chemikálie.

U břehů východní Afriky a Adenského zálivu byla podle Mezinárodního námořního úřadu spáchána letos třetina všech pirátských útoků.

:.Tanker Sirius Star v Rotterdamufoto: Reuters

Reklama

Související články

Somálští piráti unesli loď plnou tanků

Somálští piráti unesli ve čtvrtek ukrajinskou loď, která přepravovala třicet tanků T-72 a náhradní díly na ně. Zadrželi také 21 námořníků z lodi plující...

Výběr článků

Načítám