Hlavní obsah

Premiéři Slovenska a Maďarska chtějí postupovat společně proti extremismu

Právo, Ivan Vilček
KOMÁRNO
Aktualizováno

Společný boj proti extremismu si dali za cíl premiéři Slovenska a Maďarska na sobotním společném jednání v Komárně. Robert Fico a Ferenc Gyurcsány se shodli na tom, že každá země musí zakročit proti nacionalismu a extremismu na svém území.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Robert Fico přivítal Ference Gyurcsánye před budovou městského úřadu v Komárně.

Článek

„Největším problémem je export fašismu na území Slovenska. My nedovolíme, aby fašistické skupiny pochodovaly na slovenském území,“ uvedl Fico na společné tiskové konferenci s narážkou na pochodující členy polovojenské maďarské Národní stráže před týdnem ve slovenském městě Kráľovský Chlmec a na existenci Maďarské gardy. „Já z toho neobviňuji maďarskou vládu, ale musíme proti těmto jevům postupovat společně,“ dodal Fico.

Gyurcsány vyčítal Ficovi především účast Slovenské národní strany Jána Sloty ve slovenské vládě. „S radikály musíme bojovat jak v ulicích, tak ve vládě. Se mnou můžete počítat, já budu bojovat proti našim extremistům, ale žádám, abyste stejně tak bojoval se slovenským nacionalismem,“ obrátil se Gyurcsány s výzvou na slovenského premiéra. Fico zdůraznil, že slovenská vláda je výsledkem demokratických parlamentních voleb. „O sestavení slovenské vlády se bude rozhodovat v Bratislavě, nikoliv v Bruselu, Washingtonu, Moskvě nebo v Budapešti,“ reagoval Fico.

Premiéři nevyřešili otázku zásahu v Dunajské Stredě 

Na Slovensku ve středu rozpustili extremistické sdružení Slovenská pospolitost. „To je důkazem, že my to s potíráním extremistů myslíme vážně,“ uvedl ještě před jednáním Fico.

Premiéři v sobotu nevyřešili otázku policejního zásahu 1. listopadu na fotbale v Dunajské Stredě. Maďarsko nadále žádá důsledné vyšetření postupu slovenské policie proti fanouškům Dunajské Stredy, mezi nimiž byli i občané Maďarské republiky.

Slovenská policie tvrdí, že zásah byl oprávněný a byl namířený proti fotbalovým chuligánům. Maďarští nacionalisté poté spálili slovenskou vlajku před budovou slovenského velvyslanectví v Budapešti. Před týdnem zadržela slovenská policie 28 členů polovojenské Národní stráže ve slovenském městě Kráľovský Chlmec.

Tento týden příslušníci maďarské extremistické strany Jobbik a Maďarské gardy opakovaně blokovali několik hraničních přechodů se Slovenskem. Politologové na obou stranách Dunaje označují současné slovensko - maďarské vztahy za nejhorší za posledních 15 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám