Hlavní obsah

Eurozóna dojela na recesi v Německu a Itálii

Novinky, toh, Forbes

Evropská ekonomika ztratila dech, Itálie spolu s dalšími zeměmi se dostala do recese. Ohrožena je celá eurozóna. Hrubý domácí produkt zemí se během dvou čtvrtletí za sebou dostal do záporných čísel. Recesi v eurozóně na začátku prosince potvrdili statistici z Eurostatu. Česku zatím recese nehrozí, tuzemská ekonomika překvapivě zrychlila tempo růstu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

V pátek se podle odhadů italských statistiků dostala země apeninského poloostrova do recese. HDP země se ve třetím čtvrtletí letošního roku snížil o 0,5 procenta po poklesu 0,3 procenta ve druhém čtvrtletí.

Naopak překvapením je Francie, která se úpadku vyhnula. Podle pátečních údajů tamní ekonomika vzrostla o desetinu procenta. „Je to překvapující,“ komentovala výsledek francouzská ministryně financí Chritina Lagardeová.

„Každý očekával negativní čísla a byl připravený mluvit o recesi, která je technicky definována jako pokles ve dvou čtvrtletích. Francie ale šla proti Německu a Británii, která se do recese dostala,“ dodala ministryně.

Právě Německo ohlásilo pokles ve třetím čtvrtletí ve čtvrtek. V uplynulých třech měsících se do záporných čísel dostal i hrubý domácí produkt Španělska, a to 0,2 procenta. Pro zemi je to první pokles za 15 let.

Podle BBC se do obávané recese dostala i ekonomika celé eurozóny, tedy 15 zemí, které platí eurem. Stejně jako ve druhém čtvrtletí i v uplynulých třech měsících byl pokles 0,2 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám