Hlavní obsah

Novým hejtmanem na Olomoucku je Martin Tesařík

OLOMOUC

Hejtmanem Olomouckého kraje byl na pátečním ustavujícím zasedání nového zastupitelstva zvolen regionální lídr ČSSD, čtyřiapadesátiletý Martin Tesařík. Ve funkci nahradí občanského demokrata Ivana Kosatíka, který bude jedním z jeho sedmi náměstků. V Olomouckém kraji bude v následujících čtyřech letech vládnout koalice ČSSD, ODS a KDU-ČSL.

Foto: Archiv, Právo

Nový hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík.

Článek

Pro Tesaříka hlasovalo 44 z 55 zastupitelů. Tesařík byl v letech 1998 až 2006 primátorem Olomouce a od roku 2006 je poslancem Sněmovny. Členem ČSSD je od začátku roku 1995 a v minulosti v ní zastával poměrně významné posty. V letech 2001 až 2004 byl šéfem krajské organizace ČSSD a v letech 2003 až 2005 dokonce místopředsedou strany.

Hejtman bude mít sedm náměstků 

Tesaříkovými náměstky budou za ČSSD Michael Fischer (zdravotnictví), Alois Mačák (doprava) Radovan Rašťák (kultura a památková péče), Yvona Kubjátová (sociální věci). Za občanské demokraty budou náměstky Kosatík (majetek a finance) a Pavel Sekanina (školství). Jediným lidoveckým náměstkem bude Pavel Horák. Na starosti bude mít regionální rozvoj. Neuvolněnými členy rady budou ještě sociální demokraté Pavel Holík, Pavel Martínek a Eva Pavličíková.

V 55členném zastupitelstvu bude mít koalice 45 mandátů. Sociální demokraté 27, ODS 13 a lidovci pět. V opozici zůstanou jen komunisté s deseti zastupiteli.

Reklama

Související témata:

Související články

Česko má historicky první hejtmany z ČSSD

Novým hejtmanem Královéhradeckého kraje se stal ve středu 55letý Lubomír Franc (ČSSD). Ve funkci nahradí občanského demokrata Pavla Bradíka. Pro France...

Novými hejtmany jsou Novotný a Palas z ČSSD

Dalšími hejtmany z řad sociální demokracie se ve čtvrtek stali v Karlovarském kraji Josef Novotný a na severu Moravy Jaroslav Palas. Novotný na hejtmanském...

Výběr článků

Načítám