Hlavní obsah

Primátorka Karlových Varů rezignovala

Právo, vor
KARLOVY VARY
Aktualizováno

Funkce primátorky Karlových Varů se ve čtvrtek odpoledne po zhruba dvou letech od voleb vzdala Veronika Vlková (ODS). Svůj krok označila za čistě její osobní rozhodnutí. ODS chce najít jejího nástupce přes víkend, aby mohl být nový primátor zvolen už v úterý 18. listopadu na nejbližším jednání karlovarského městského zastupitelstva.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Primátorka Karlových Varů Veronika Vlková

Článek

"K sobotě 15. listopadu se vzdávám funkce primátorky,“ uvedla ve svém prohlášení Vlková, kterou nebylo možné na vypnutém mobilním telefonu kontaktovat. "Důvody pro tento krok jsem pečlivě uvážila a jsou čistě mým osobním rozhodnutím,“ pokračovala odcházející primátorka, podle které ji k tomu vedl komplex několika skutečností, v jejichž důsledku by nadále nebyla schopna s plným nasazením zastávat tak významný post. Odchod odůvodnila zdravotními problémy své matky a také snahou více se věnovat svým dvěma malým dětem.

Uvedla ale i politické důvody. "Do stávající situace se zapojuje vznik levicové krajské koalice, která bude znamenat další zvýšené časové nároky na výkon funkce ve vedení města, které má jinou politickou orientaci,“ vysvětlovala Vlková, která si posteskla nad tím, že se jí nepodařilo zrealizovat některé změny.

"Stávající politická situace však takovýmto změnám nepřeje a nebude je tedy možné realizovat v nejbližší době,“ postěžovala si v prohlášení a nakonec dodala, že se chce v budoucnu vrátit k advokacii a právní problematice.

Před časem přitom zveřejnila, že jí anonym vyhrožuje fyzickým násilím, ale nyní při rezignaci výhrůžky jako důvod ochodu nezmínila.

O rezignaci se jednalo několik týdnů

"Jednání o rezignaci probíhala několik týdnů,“ uvedl karlovarský předseda ODS Antonín Vlk, podle kterého ODS ještě náhradu za Vlkovou nemá. "Chceme se dohodnout uvnitř strany i s koaličními partnery ve vedení města během prodlouženého víkendu tak, aby nový primátor mohl být zvolen už v úterý 18. listopadu na nejbližším jednání karlovarského zastupitelstva,“ uvedl Vlk, který nechtěl dopředu spekulovat nad možnými kandidáty.

Na dotaz, zda by primátorem mohl být Werner Hauptmann, uvedl: "Pracuje nyní jako vyslanec kraje v Bruselu a já bych nerad předjímal, ale je to jedeno z jmen, které připadá v úvahu,“ uvedl Vlk.

Proti by ale byli rebelové z řad ODS, kteří minulý týden opustili karlovarský zastupitelský klub strany. "Já budu navrhovat Otakara Macešku. Hauptmanna určitě nepodpořím, protože do ODS přeskočil teprve někdy před rokem a nikdy nebyl na žádné schůzi ani klubu,“ odmítla jednoznačně někdejší náměstkyně primátora Monika Makkiehová (ODS), která odchod Vlkové očekávala. "Chcete-li s vlky býti, musíte s nimi výti. Nelze být primátorem a jít proti vlastním náměstkům,“ hodnotila Makkiehová, ale nechtěla prozradit víc.

Samotný Hauptmann se už dozvěděl, že je jeden z kandidátů. "Musím o tom hodně přemýšlet a poradit se se spoustou lidí, především s rodinou, s kterou žijeme v Bruselu,“ uvedl Hauptmann.

Zatím bude tedy prvním mužem města primátorky první náměstek Tomáš Hybner (ČSSD). "Nemáme předjednáno, kdo bude novým primátorem, ale je to právo koaličního partnera jakožto nejsilnější strany v karlovarském zastupitelstvu, aby jej vybrala ze svých řad,“ uzavřel. Koalici v karlovarském 38 členném zastupitelstvu tvoří ODS (16), ČSSD (9) a Strana zelených (2), tedy celkem disponuje 27 mandáty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám