Hlavní obsah

Prokurátor obvinil Fritzla z vraždy, hrozí mu doživotí

Novinky, NÖN, Kronen Zeitung

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AMSTETTEN
Aktualizováno

Rakušan Josef Fritzl, který ve sklepě svého domu v Amstettenu 24 let věznil svou dceru, s níž zplodil sedm dětí, byl obviněn z vraždy. Oznámily to ve čtvrtek agentury s odvoláním na rakouskou prokuraturu. Fritzlovi hrozí doživotí.

Foto: Reuters

Rakušan Josef Fritzl, který 24 let věznil svou dceru Elisabeth.

Článek

Fritzl byl rovněž obviněn ze znásilnění, omezování osobní svobody, zotročování a z krvesmilstva.

Obvinění z vraždy se vztahuje ke smrti jednoho z dvojčat, která dcera Elisabeth Fritzlovi porodila v roce 1996 ve sklepení domu. Syn Michael pár dní po porodu zemřel a Fritzl tělo spálil v kamnech. Rakouská prokuratura tvrdí, že dítě mělo naději na přežití a tím, že mu Fritzl nezprostředkoval poskytnutí lékařské pomoci, se dopustil vraždy.

Dceřina výpověď bude klíčová

Zabití bude ale těžké dokázat. Fritzl tvrdí, že dítě nikdy neviděl živé. Klíčové bude zřejmě svědectví zneužívané dcery, jejíž výpověď nebyla zveřejněna.

Prokurátor se závěrem snaží maximalizovat Fritzlův trest, kterému jinak hrozilo maximálně dvacet let za mřížemi, tedy kratší doba, než po kterou věznil dceru. Trest by se vztahoval k obvinění, které nese nejvyšší rozsudek, v tomto případě zotročování. Rakouské právo nezná souhrnný trest. Pokud by byl obviněn jen z věznění své dcery, mohl by Fritzl dostat nanejvýš deset let.

Rakouské právo umožňuje při spáchání více trestných činů pachatele odsoudit jen za ten nejzávažnější a jednotlivé tresty není možné sčítat.

Kauza Fritzl

Josef Fritzl vylákal dceru do sklepení domu, v němž žil s manželkou a jenž zčásti pronajímal, když jí bylo osmnáct let. Elisabeth musel omámit. Za 24 let s ní měl sedm dětí. Jedno zemřelo po porodu a on jeho tělo spálil. Tři ze zbylých dětí se otci podařilo legálně adoptovat a mohl je ze sklepení vyvést. Lisu (16), Moniku (14) a Alexandera (12) vychovával společně se ženou. Ostatní děti, Felix (5), Stefan (18) a Kerstin (19) nikdy nespatřily denní světlo.

Na skutečnost se přišlo, až když Kerstin vážně onemocněla a musela do nemocnice, kde byla několik týdnů v komatu. Z toho se nakonec dostala a v utajení se učí žít se zbytkem rodiny a zvládat běžné situace.

Fritzla poslal v březnu soud na doživotí za mříže a nařídil mu léčbu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám