Hlavní obsah

ČSSD chce na jihu Čech sestavit koalici s ODS

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Jihočeskému kraji bude nejspíš příští čtyři roky vládnout velká koalice ČSSD a ODS. Odhlasovali to ve středu členové klubu zastupitelů ČSSD, řekl volební lídr ČSSD a kandidát na hejtmana Jiří Zimola.

Článek

Toto rozhodnutí musí ještě schválit krajský výkonný výbor ČSSD, který se zřejmě sejde do konce tohoto týdne. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu získají občanští a sociální demokraté většinu 41 hlasů. V krajské radě bude mít ČSSD sedm zástupců a ODS získá čtyři křesla. Opozici budou tvořit komunisté a lidovci.

"Hlasování bylo veřejné a odsouhlasili jsme to všemi hlasy," uvedl Zimola. Upřesnil, že nově zvolení zastupitelé za ČSSD vzali na vědomí výsledky dosavadního povolebního vyjednávání i to, že ODS přistoupila na všechny jejich podmínky. Pokud krajský výkonný výbor ČSSD tento návrh schválí, bude možné v příštím týdnu podepsat koaliční smlouvu. Zimola chce na toto téma svolat tiskovou konferenci.

Dvoubarevná vláda už po středeční odpolední schůzce získala konkrétnější obrysy. ČSSD má právo obsadit post hejtmana a ODS nominuje prvního náměstka hejtmana. O jménech se v tomto kole povolebních vyjednávání podle Zimoly ještě nemluvilo.

Návrh na zřízení postu "krajského ministra financí"

Řeč ale byla o rozdělení resortů. Odstupující hejtman a lídr ODS Jan Zahradník uvedl, že občanští demokraté usilují, zatím prý úspěšně, o možnost ovlivňovat regionální politiku například v oblastech dopravy, kultury, regionálního rozvoje, cestovního ruchu a rozvoje venkova.

Oproti minulému funkčnímu období je návrh nově zřídit jeden resort, a to post "krajského ministra financí" odpovědného za ekonomiku a majetek kraje. Naopak dva obory by se měly sloučit.

V pracovních výborech a komisích zastupitelstva chce ČSSD uplatnit princip poměrného zastoupení podle počtu mandátů zastupitelů za všechny strany, aby měla opozice možnost víc se zapojit do správy kraje. "Shodujeme se, že ve výborech chceme, aby byly zastoupeny všechny strany, které jsou v zastupitelstvu. Předsednictví ve výborech chceme postavit jakoby zrcadlově, tedy pokud resort spravuje náměstek nebo radní za ČSSD, tak aby byl předseda tohoto výboru z ODS a obráceně," upřesnil Zahradník.

V krajských volbách na jihu Čech zvítězila ČSSD před ODS, KSČM a lidovci. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu získali sociální demokraté 22, ODS 19, komunisté deset a lidovci čtyři křesla.

Reklama

Výběr článků

Načítám