Hlavní obsah

Afghánští útočníci postříkali školačky kyselinou

KANDAHÁR

V jihoafghánském Kandaháru v úterý přepadli neznámí útočníci šest dívek, které mířily do školy, a postříkali je kyselinou. Dvě studentky skončily v nemocnici s vážnými popáleninami. Nebyl to jediný incident ve městě v tento den. Před budovou, kde zasedala provinční rada, vybuchla bomba a zabila tři lidi a dalších 39 zranila.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Kandahár je baštou přívrženců Tálibánu, který své útoky celý rok stupňuje.

Článek

"Byly jsme v půli cesty do gymnázia, když u nás zastavili dva muži na motorce. Jeden z nich stříkl mé sestře do obličeje kyselinu, pokusila jsem se jí pomoci a on mne také polil," vypověděla šestnáctiletá Atífa z nemocničního lůžka.

Středoškolačky byly zřejmě napadeny kvůli svému rozhodnutí navštěvovat vzdělávací zařízení. V letech 1996 až 2001, za vlády fundamentalistického hnutí Tálibán, nebylo v Afghánistánu ženám vzdělání umožněno, ženy tehdy vůbec nesměly opouštět domov bez doprovodu mužů. Situace se změnila po pádu Tálibánu, konzervativní síly ale proti zrovnoprávňování žen opakovaně vystupují.

"Nemůžeme zůstávat pořád zavřené doma, musíme se vzdělávat. Ale město není bezpečné. Vláda by nám měla pomoci," dodala Atífa, zatímco její zohyzděná osmnáctiletá sestra Šamsíja se na sousední posteli jen svíjela bolestí, neschopna řeči.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil a mluvčí Tálibánu odmítl, že by do něj byli povstalci zapleteni.

Bombový útok na provinční radu

Extremisté v Kandaháru, který zůstává baštou přívrženců Tálibánu, zaútočili rovněž na schůzi provinční rady.

Podle zdrojů z kandahárské nemocnice mohutný výbuch, který srovnal se zemí i dva sousední domy a poškodil nedaleké sídlo afghánských tajných služeb, zabil tři osoby a 39 jich zranil. Mezi oběťmi je žena a člen tajných služeb.

Nálož byla umístěná v automobilu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám