Hlavní obsah

Paroubek: Do čela Sněmovny bych šel, ale mám podmínky

Právo, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v rozhovoru pro Právo upřesnil svůj postoj k možnosti, že by se stal předsedou Poslanecké sněmovny. Tuto variantu v neděli připustil premiér Mirek Topolánek (ODS) a Paroubek ji vzápětí odmítl. Později ale svůj postoj zmírnil s tím, že by se o funkci za určitých podmínek byl ochoten ucházet.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek (ČSSD)

Článek

Po vašem nedělním prohlášení, že neuvažujete o žádném handlu s ODS, jste řekl, že byste se za splnění určitých podmínek mohl stát předsedou Sněmovny. Za jakých podmínek?

Já jsem řekl, že nebude žádný handl principy za funkce, a to trvá. Budeme určitě s ODS jednat ohledně otázek spjatých s českým předsednictvím. Mám na mysli urychlenou ratifikaci Lisabonské smlouvy, zahájení seriózní debaty o zavedení eura, ale i některé další otázky, které s tím souvisí. Budeme hovořit o tom, jak zajistit určitý vliv soc. dem. na průběh evropského předsednictví.

Ale jasně jsem řekl, že nikdo si nesmí myslet, že budeme tolerovat tuto vládu, že dokonce uzavřeme na dobu evropského předsednictví nebo i na dobu delší něco, jako je opoziční smlouva. Jediná oblast, na které se s vládou můžeme shodovat, a předpokládám také shodnout, je otázka evropského předsednictví. Pokud budou uvedené záležitosti splněny a dohodneme se na rozumném podílu ČSSD na realizaci evropského předsednictví, tak jsem o funkci předsedy Sněmovny ochoten uvažovat. Jinak ne. A jestli bych se předsedou Sněmovny měl stát, to je v mém uvažování až někde na posledním místě.

ODS by podle vás měla souhlasit s hlasováním o Lisabonské smlouvě do konce roku?

V termínu co nejrychlejším. Podle mého názoru se to dá stihnout ještě do konce roku.

Další je určení termínu zavedení eura.

Šlo by o zahájení seriózní diskuse. Je zřejmé, že ODS není připravena představit harmonogram přijetí eura.

Co konkrétně obsahuje váš požadavek podílu ČSSD na evropském předsednictví?

Já bych tohle nechal až na jednání. Ale určitě bychom to chtěli zajišťovat prostřednictvím pověřených lidí, kteří by reprezentovali soc. dem.

Budou v nějaké fázi existovat zcela konkrétní podmínky, o kterých veřejnost bude vědět, že pokud je ODS naplní, vy budete o této funkci uvažovat?

Ano, určitě to veřejnost bude znát.

Kdy to bude?

Já si myslím, že do čtrnácti dnů, tří týdnů. Nebo se může stát, že se nedohodneme.

Členové politického grémia ČSSD řekli, že tento orgán váš případný nástup do funkce šéfa Sněmovny vůbec neprojednával.

Mají pravdu.

Pokud v těchto jednáních s ODS dojde k posunům, počítáte s tím, že to budou schvalovat stranické orgány, anebo je postavíte až na konci před hotovou věc?

U věcí tak senzitivních není možné s každou větou běhat do politického grémia. Je třeba mít důvěru. Pokud budu mít návrh takové dohody, určitě s ním do politického grémia půjdu.

Neobáváte se, že tato vaše osobní jednání s ODS mohou vám i vaší straně ublížit v očích mnoha voličů ČSSD?

Nechápu, v čem by to mohlo ublížit. Toto jednání rozhodně neznamená toleranci vlády nebo opoziční smlouvu.

Reklama

Související články

Paroubek připustil, že by mohl vést Sněmovnu

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v pondělí Právu řekl, že za určitý podíl na evropském předsednictví by se zřejmě nebránil přijetí funkce předsedy Sněmovny.

Výběr článků

Načítám