Hlavní obsah

Ruskou jadernou ponorku, která pohřbila 20 lidí, měla dostat Indie

Novinky, rei
MOSKVA

Moderní ruská nukleární ponorka, na jejíž palubě v sobotu zemřelo dvacet lidí a jednadvacet dalších bylo zraněno, měla putovat do Indie, uvedla ruská média. Příčiny nehody se stále vyšetřují. Jisté je, že plavidlo bylo přelidněné. Na jeho palubě bylo 208 lidí, loď však byla kapacitně zařízená pro 73člennou posádkou.

Foto: Profimedia.cz

Ponorka Něrpa v docích na záběru ruské televize.

Článek

Útočná ponorka Něrpa měla být pronajata indickému námořnictvu na deset let za v přepočtu zhruba 12,5 miliardy korun. Indové ji chtěli uvést do provozu příští srpen, i když list Kommersant uvedl, že původní srpnové datum její dodávky museli Rusové dvakrát posunout kvůli výrobním potížím.

Indie záležitost nekomentovala, v minulosti však uvedla, že vyjednává o pronájmu dvou ruských jaderných ponorek. Posílilo by to její pozici vůči Číně v Indickém oceánu. Indie si už ponorku od Moskvy pronajala v letech 1988 a 1991.

Něrpa při havárii hasicího systému u pacifického pobřeží Ruska poškozena nebyla. Muže na palubě zabil freon při mylném spuštění systému. Vyšetřovatelé se snaží zjistit příčinu nehody a absenci plynových masek u obětí. Guvernér chabarovského kraje Viktor Išajev řekl, že byl testován nový automatický systém. Panují spekulace, že tragédii mohla způsobit zapálená cigareta.

Na palubě Něrpy bylo 208 lidí oproti normálnímu počtu 73. Jen 81 byli námořníci, zbytek byli civilní inženýři z doků Bolšoj Kamen. Pozůstalí po obětech dostali první kompenzace v hodnotě zhruba 70 tisíc korun.

Sobotní havárie byla nejhorší nehodou v ruském námořnictvu za posledních osm let. Něrpa je jedna z nejtišších ponorek a její rakety mají dosah 3 000 kilometrů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám