Hlavní obsah

Ve Zlínském kraji ČSSD uzavřela koalici s ODS a lidovci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

Sociální demokraté ve Zlínském kraji uzavřou koalici s občanskými demokraty a lidovci. V devítičlenné radě budou mít pět lidí, zbývající dva partneři obsadí po dvou zástupcích. ČSSD ve Zlínském kraji ve volbách zvítězila a v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu získala 18 křesel.

Článek

Sociální demokraté mohli uzavřít koalici s jakýmkoliv subjektem. Komunisty však z koaličních jednání vyloučili, Starostové a nezávislí pro Zlínský kraj zase odmítli vládnout společně s ODS.

Rozhodnutí ČSSD budoucí hejtman Stanislav Mišák komentoval s tím, že k dohodě na široké koalici je právě vedlo vymezení se některých stran ze spolupráce s jinými. "Je to možná překvapivé, ale ČSSD naplní svůj volební program, a tedy i svůj závazek vůči voličům, právě v koalici s ODS a KDU-ČSL," sdělil Mišák.

Na nedělním jednání přitom starostové nabídli ČSSD, aby vládla samostatně za podpory starostů. Vítězové voleb ale nakonec zvolili širokou koalici. Předvolební sliby přitom hodlají dodržet. V nemocnicích vlastněných Zlínským krajem zruší regulační poplatky.

Všechna čtyři zdravotnická zařízení, jež za vlády ODS změnily právní formu z příspěvkových organizacích na akciové společnosti, transformují na neziskové organizace. A zabrání privatizaci sociálních služeb zřizovaných Zlínským krajem.

Lídr starostů pochybuje o smyslu voleb

Lídr starostů Petr Gazdík řekl, že vzhledem ke koaliční dohodě pochybuje o smyslu voleb, když došlo jen k záměně několika kanceláří mezi dosavadními představiteli kraje. "Je úsměvné pozorovat, jak ODS bude na krajské úrovni rušit poplatky ve zdravotnictví, které zavedla na národní úrovni, anebo převádět nemocnice zpět na neziskové organizace, které v minulém období převedla na akciovky," podotkl.

Mišák dnes připomněl, že komunisté i starostové mají možnost se významně podílet na řízení Zlínského kraje, a to prostřednictvím předsednictví ve výborech zastupitelstva.

V zastupitelstvu Zlínského kraje občanští demokraté obsadí 11 křesel, lidovci šest a komunisté a Starostové pro Zlínský kraj po pěti.

Zlínský kraj není jediným, kde se vítězná ČSSD rozhodla uzavřít koalici s ODS a KDU-ČSL. Stejné partnery si dnes zvolili i zástupci sociální demokracie v Olomouckém kraji. Předseda ČSSD Jiří Paroubek přitom ještě v sobotu připomněl, že jen zcela výjimečně by měla sociální demokracie jít do koalice s občanskými demokraty jako svým největším soupeřem, protože by jí to zkomplikovalo situaci před volbami do sněmovny.

Kdo bude vládnou v krajích
Krajkdo povládne v kraji
KarlovarskýČSSD v koalici s KSČM a hnutím Doktoři za uzdravení společnosti
Plzeňskýmenšinová vláda ČSSD s podporou KSČM
Ústeckýnerozhodnuto
Jihočeskýnerozhodnuto
Středočeskýmenšinová vláda ČSSD s podporou KSČM
Libereckýnerozhodnuto
KrálovehradeckýČSSD v kolici s KDU-ČSL a SNK-ED
PardubickýČSSD s Koalicí pro Pardubický kraj
Vysočinamenšinová vláda ČSSD s podporou KSČM
Jihomoravskýnerozhodnuto
OlomouckýČSSD s KDU-ČSL a ODS
MoravskoslezskýČSSD v koalici s KSČM
ZlínskýČSSD v koalici s ODS a KDU-ČSL

Reklama

Výběr článků

Načítám