Hlavní obsah

Obama zruší rozhodnutí Bushe o těžbě, výzkumu buněk a Guantánamu

– WASHINGTON
Novinky, CNN, BBC, rei, NBC

Nově zvolený americký prezident Barack Obama se chystá na lednové převzetí úřadu po Georgi Bushovi. Demokrat a dosluhující republikán se v pondělí setkají v Bílém domě. Obamovi poradci už teď avizují, že první černošský prezident chce rychle zrušit Bushova rozhodnutí ohledně těžby v národních parcích, výzkumu kmenových buněk a také věznice pro údajné teroristy Guantánamo.

Foto: Chris Keane, Reuters

Barack Obama

Článek

John Podesta, který řídí Obamovy přípravy na převzetí prezidentského úřadu 20. ledna, řekl, že Bushova exekutivní nařízení budou přezkoumána.

„Senátor Obama jako kandidát říkal, že je chce přezkoumat a rozhodnout, která zůstanou zachována a která budou zrušena. Ten proces byl zahájen. Je toho dost, co prezident se svou autoritou může učinit, aniž by čekal na kroky Kongresu. Myslím, že toho prezident využije. Kurz nastavený Bushovou administrativou musíme změnit,“ řekl.

Podesta poukázal na dvě podle Obamy obzvlášť kontroverzní nařízení. Proti zájmu země je prý omezení výzkumu kmenových buněk a podpora těžby v národních parcích.

V červenci Senát odstranil omezení pro buněčný výzkum, jenž dává naději na léčbu nemocí jako třeba Alzheimerova choroba, ovšem za cenu zničení embryií. Rozhodnutí Kongresu později zvrátilo Bushovo veto. Obamova snaha zastavit těžbu na vzácném území se bude týkat hlavně už plánových polí na ropu a zemní plyn v Utahu. 

Podesta také nepřímo varoval Bushe, aby další kontroverzní aktivity ve zbývajících desítkách dní už nepodnikal.

Pro vězně z Guantánama by mohl vzniknout zvláštní soud

Podle stanice NBC Obamovi poradci připravují také návrh, který by v konečném důsledku měl vést k uzavření věznice Guantánamo na Kubě pro lidi podezřelé z terorismu. Podezřelé plánují soudit, kvůli některým by ale možná musel vzniknout nový soud.

Obama už v kampani před volbami nazval Guantánamo smutnou kapitolou amerických dějin. Podle vznikajících plánů by někteří držení měli být propuštěni a spousta dalších by stanula v USA před soudem.

Někteří z nich, v jejichž případech figurují tajné informace, by mohli jít před nově zřízený zvláštní soud, který by řešil kauzy citlivé pro národní bezpečnost.

Návrh není konečný. Obamovi poradci o něm informovali pod podmínkou anonymity.

Reklama

Výběr článků

Načítám