Hlavní obsah

Česko zatím prošlo krizí dobře, soudí Topolánek

– PRAHA

Česká republika prošla obdobím finanční krize prozatím dobře a situace nevyžaduje nestandardní nebo nadstandardní kroky. Po pondělním jednání s tuzemskými bankéři to řekl předseda vlády Mirek Topolánek. Domácí banky podle něj disponují významnou likviditou a dostatečným kapitálem pro pokrytí rizik.

Foto: M, Právo

Premiér Mirek Topolánek na setkání se zástupci České bankovní asociace

Článek

Topolánek připomněl, že Sněmovna bude v úterý schvalovat návrh na zvýšené pojištění vkladů v bankách na 50 000 eur (cca 1,26 miliónu Kč), a zrušení spoluúčasti. "Z hlediska bezpečnosti vkladů je to krok naprosto dostatečný," dodal premiér.

Nejvyšším rizikem pro českou ekonomiku je podle Topolánka vývoj poptávky ze zahraničí, protože ČR je jako otevřená a exportně orientovaná ekonomika velmi závislá na ekonomické situaci v Evropě a v Německu, kde ale hrozí recese. Ochlazení ekonomiky tak bude v důsledku krize větší i v Česku.

"Budeme se snažit vytvářet prostor pro udržení nízkých úrokových sazeb v ekonomice tak, abychom podpořili investice a export," uvedl například Topolánek. Premiér spolu s prezidentem České bankovní asociace Jiřím Kunertem vyjádřili spokojenost nad dosavadním postupem České národní banky v boji proti finanční krizi. "Centrální banka si zachovala po celou dobu velmi chladnou hlavu," řekl s tím, že její poslední výrazné snížení úrokových sazeb by dále mělo stabilizovat finanční sektor.

Vláda bude pravidelně diskutovat o krizi

Vláda bude na každém svém jednání pravidelně diskutovat o krocích ke zmírnění dopadu hrozící ekonomické krize. Ekonomičtí ministři kabinetu se sejdou už tuto středu, aby projednali opatření, která chce Topolánkova vláda kvůli krizi prosadit.

"Budeme projednávat - a ministři to dostali zadáno už před několika týdny - určitá možná opatření, která budou posilovat nabídkovou stranu české ekonomiky a která budou řešit určité problémy související s ochlazením ekonomiky," vysvětlil Topolánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám