Hlavní obsah

VIDEO: Honda představila robotické nohy nejen pro postižené

– TOKIO

Cyklistické sedlo spojené kloubovými rámy s botami. Tak by se dalo zjednodušeně popsat mechanické chodítko, které představila japonská firma Honda. Toto speciální zařízení, které pomáhá nadnášet tělesnou váhu a snižuje tlak na kolena, má podle svých tvůrců pomáhat lidem chodit a držet tělo v pohodlné pozici.

Článek

"Používá se to stejně snadno jako bicykl," řekl inženýr Džun Ašihara, kterého citovala agentura AP. Stačí nasednout na sedlo, nohy nazout do bot a stisknout tlačítko. A chůze začíná," uvedl Ašihara a dodal, že při použití chodítka se snižuje fyzická námaha a člověk se necítí tak unaven.

Zařízení, které nyní testují dělníci v automobilce, mohou podle Ašihary používat například lidé, kteří jsou nuceni stát v dlouhých frontách nebo se živí roznáškami. Chodítko je opatřeno počítačem, motorkem, bateriemi a senzory, které snímají pohyb uživatele.

Druhý největší japonský výrobce aut ještě nestanovil cenu nového výrobku, ani nemá úplně jasno o jeho výrobě. Očekává se ale, že o mechanické chodítko bude v Japonsku velký zájem, protože japonská společnost je jednou z nejrychleji stárnoucích na světě.

Honda už dříve představila podobné, ale jednodušší zařízení usnadňující chůzi. To je také opatřeno motorky, ale připevňuje se k tělu kolem beder. Bylo zařazeno do rehabilitačního programu pro handicapované lidi.

Honda se věnuje výzkumu zařízení usnadňujících pohyb už více než desetiletí. V roce 2000 například uvedla na trhu humanoidního robota ASIMA.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám