Hlavní obsah

Klaus volal rakouskému prezidentovi, rozčílil ho film o havárii Dukovan

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidenta Václava Klause natolik rozčílil film o fiktivní havárii české jaderné elektrárny Dukovany, který odvysílala rakouská veřejnoprávní televize, že kvůli tomu v pátek zavolal rakouském prezidentovi Heinzi Fischerovi. Klaus záležitost označil za velmi nešťastnou.

Článek

"Pan prezident volal sám svému rakouskému protějšku panu Heinzi Fischerovi. Řekl mu, že to bylo velmi nešťastné. Podobné věci nepřispívají k budování důvěry obou zemí, řekl v telefonním hovoru pan prezident,“ informoval v neděli večer Novinky mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Devadesátiminutový snímek První den odvysílala rakouská veřejnoprávní televize ORF ve čtvrtek večer. Film pojednával o fiktivní havárii v jihomoravské jaderné elektrárně Dukovany. Tvůrci pořad avizovali jako fikci o havárii nedaleko rakouských hranic, nakonec ale ve filmu zaznělo, že jde o havárii v Dukovanech.

Česko je ve filmu představeno jako země, která není schopná své sousedy správně a včas informovat. Filmaři přitom avizovali, že snímek bude neutrální a nebude nikoho obviňovat. Film se odehrává na území Rakouska v blízkosti českých hranic, několikrát se objeví právě záběr na Dukovany s tím, že právě ony jsou elektrárnou, kde se havárie stala.

:. Jaderná elektrárna Dukovanyfoto: Právo/Archiv

Tvůrce kritizoval i český velvyslanec v Rakousku

"Považuji za nešťastné a přímo nemorální tímto způsobem mást a strašit rakouskou veřejnost," řekl ČTK k filmu český velvyslanec ve Vídni Jan Koukal. "Přístup rakouských tvůrců považuji za neprofesionální," dodal.

"Film byl natočen tak, že poškozuje česko-rakouské vztahy," řekl Koukal. "V konečném důsledku pak podle mého názoru poškozuje především Rakušany," uvedl velvyslanec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám